TAVI METODA / Inovativan zahvat i u KBC-u Osijek: Ugradnja umjetnog zalistka bez otvaranja prsnog koša

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Zahvat je kompleksan, ali je za bolesnika vrlo poštedan i dobri su kandidati svi bolesnici koji su rizični za klasičnu operaciju

21.12.2019.
12:36
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Jedan 85-godišnji Valpovčanin prvi je od dva pacijenta na kojemu je u utorak, 17. prosinca, obavljena TAVI procedura postavljanja umjetnog zalistka perkutanom intervencijom nalik na koronarografiju, kroz bedrenu arteriju. Unatoč zahvatu na srcu do kraja tjedan ovaj će vitalni umirovljenik već biti pušten na kućnu njegu.

Riječ je o revolucionarnom zahvatu u liječenju stenoze, odnosno suženja aortalnog zaliska koji se u Hrvatskoj provodi već oko tri godine, a sada je prvi put obavljen i u Kliničkom bolničkom centru Osijek, piše Glas Slavonije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kolikoj je mjeri riječ o novosti u liječenju teških stenoza, govori i podatak da je HZZO prošle godine prvi put odobrio posebna sredstva, i to oko 30 milijuna kuna, za provođenje ovog postupka te elektrofizioloških procedura, koje bi se također trebale početi raditi u osječkoj bolnici početkom 2020. S obzirom na činjenicu da je postupak još uvijek relativno nov, cijena ovoga zahvata dostiže visoke iznose. Tako jedan ovakav zalistak stoji oko 150.000 kuna bez PDV-a, dok dodatni materijal uz operaciju stoji još oko 20.000 kuna.

Predstojnik Klinike za kirurgiju doc. dr. sc. Grgur Dulić, da bi približio visinu cijene ovog zahvata napominje da, primjerice običan zalistak koji se ugrađuje kod otvorenog prsišta stoji samo oko 15.000 kuna. Stoga je KBC Osijek prvi put HZZO-u uputio zahtjev da se na financiranju ovih zahvata u 2020. iz posebnog fonda nađe i osječka bolnica kojoj gravitira gotovo 900.000 stanovnika iz pet istočnih županija te se nadaju pozitivnom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi značilo da TAVI procedura postaje redoviti postupak na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila osječke bolnice. "Ovoga smo tjedna prvi put izveli TAVI proceduru na dva starija pacijenta s teškim stenozama. To znači da je izbjegnuta klasična operacija i otvaranje prsnog koša koja bi kod pacijenata u ovako visokoj dobi bila iznimno rizična i opasna. Zahvat je kompleksan, ali je za bolesnika vrlo poštedan i dobri su kandidati svi bolesnici koji su rizični za klasičnu operaciju'', objašnjava.

U takvom zahvatu sudjeluje više liječnika, uglavnom dva interventna kardiologa, koji rade osnovni zahvat, dok treći radi UZV srca, a obvezno je i sudjelovanje kardijalnog kirurga i anesteziologa. Kod nas je prvi kirurg bio dr. Damir Kirner, drugi dr. sc. Zorin Makarović, kao kardiokirurg sudjelovao je prof. dr. sc. Igor Lekšan, a sve uz proktora prof. dr. sc. Matjaža Bunca iz Kliničkog centra Ljubljana, koji je ondje voditelj Klinike za kardiologiju na kojoj godišnje obavljaju 280 ovakvih procedura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam zahvat traje oko 40 minuta, no njemu prethodi još priprema od 40-ak minuta, pa je procedura poprilično duga, objašnjava dr. sc. Zorin Makarović, voditelj Zavoda za bolesti srca i krvnih žila.

Inače, ova se procedura već obavlja u KBC-u Rijeka, KBC-u Zagreb, Specijalnoj bolnici Magdalena te odnedavno i u KBC-u Split. Osječka je bolnica prema HZZO-u uputila zamolbu za odobravanje 35 takvih postupaka godišnje, kao i za 150 elektrofizioloških procedura.

"Potrebe su jako velike, jer je činjenica da je naša populacija sve starija, a suženje aortalnog zalistka pogađa upravo osobe starije životne dobi. Stoga će broj postupaka od ovih početnih 35 sigurno rasti i na 50-ak godišnje", napominje kardiokirurg prof. dr. sc. Igor Lekšan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo