MINISTAR FILIPOVIĆ / 'Inspektori provjeravaju benzinsku u Orebiću. Lov u mutnom? Ne vjerujem da bi se netko odlučio na to'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Čuo sam se s glavnim državnim inspektorom, promptna je reakcija, poduzet će odgovarajuće mjere', kazao je Filipović

24.8.2022.
14:08
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva Davor Filipović dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade.

Filipović je komentirao je li osigurano dovoljno zaštitnih mehanizama prilikom prelaska na euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je donijela nekoliko odluka koje se odnose na zaštitu potrošača. Napravit ćemo sve kako trgovci i drugi poslovni subjekti ne bi neopravdano povećavali cijene. Uveden je Etički kodeks kojem poslovni subjekti mogu pristupiti od 16. kolovoza, pristupanje je dobrovoljno i besplatno. Pozivamo ponovno da se svi poslovni subjekti prijave u taj kodeks", kazao je Filipović.

Istaknuo je da je do danas prijavljeno 370 poslovnih subjekata te d aim je podijeljeno preko 6 tisuća naljepnica koje sugeriraju da su pristupili Etičkom kodeksu. Kazao je da oni koji se uključe u Etički kodeks šalju poruku da žele pridonijeti tome da se prilikom prelaska na euro cijene ne podižu neopravdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRIZA PRED VRATIMA /

Ministar Primorac: 'Neće biti dovoljno novca da se svima pomogne. Vremena su teška'

Image
KRIZA PRED VRATIMA /

Ministar Primorac: 'Neće biti dovoljno novca da se svima pomogne. Vremena su teška'

"Svi koji pristupe Etičkom kodeksu šalju poruku da žele biti odgovorni, a svatko tko se eventualno ne priključi šalje lošu poruku koja sa sobom vuče određene reputacijske rizike koje će vjerujem potrošači znati kazniti", kazao je Filipović.

Filipović je komentirao kako će se odrediti što je opravdano, a što neopravdano dizanje cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi znate kolika je stopa inflacije. Kada se govorilo u uvođenju eura govorilo se o troškovima između 0,2 i 0,4 posto. Inflacije je sada visoka, ne očekujem da bi se netko odlučio na lov u mutnom. Teško je utvrditi što je to neopravdano povećanje cijena. Vjerujem da zajedničkim radom svih institucija i naših građana koji će moći pohvaliti trgovce koji korektno rade svoj posao, ali i uputiti kritike, uz sve udruge civilnog društva pa i uz medije cijeli ovaj proces proći bez povećanja cijena", kazao je Filipović.

Kazao je kako postoji dobar dio subjekata koji još nije pristupio Etičkom kodeksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se polako širi, vjerujem da ćemo brzo imati sve subjekte poslovne kojima je u interesu zaštita potrošača da budu dio Etičkog kodeksa", kazao je.

Kazao je i kao ne vjeruje da je trgovačkim lancima u interesu da se dovedu na metu kritike te da ih posjećuju nadležne institucije koje će kontrolirati proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipoviću je također postavljeno pitanje o benzinskoj u Orebiću koja je svojevoljno digla cijenu goriva.

"Upoznat sam sa slučajem. Informacije koje imam je da je Državni inspektorat na terenu i postupa. Ovisno o onome što utvrde moći ću konkretnije odgovoriti na pitanje. Ako je to napravljeno to zaslužuje svaku osudu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kako očekivati da će institucije kontrolirati situaciju ako imaju 3 sata u tjednu dežurstva.

"Inspektorat je na terenu. Ne mogu ulaziti u to što je netko rekao. Možda je to točno, možda ne. Čuo sam se s glavnim državnim inspektorom, promptna je reakcija, poduzet će odgovarajuće mjere", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipoviću je postavljeno pitanje je li preračunao svoju plaću u eurima, a on je odgovorio kako će njegova plaća nakon prelaska na euro biti oko 2380 eura neto.

Filipović je komentirao i kada se može očekivati poskupljenje struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je teška i izazovna. Ono što smo govorili prošli tjedan, što su kolegi ministri rekli prije mene je da radimo na paketu mjera koji ćemo predstaviti uskoro i ići će u smjeru da pomogne najugroženijim skupinama, ali i gospodarstvenicima. Tamo gdje se može pomoći poduzetnicima je da proizvode vlastitu električnu energiju kako bi je koristili za proizvodne pogone. Učinit ćemo sve da skratimo određene procedure i da omogućimo korištenje obnovljivih izvora energije", kazao je Filipović.

Osvrnuo se i na visoke račune koje dobivaju poduzetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče poduzetnika dio njih dobiva veće račune, dio ih je potpisao ugovore koji im omogućavaju lagodnije poslovanje. Sve ćemo napraviti kako bi građani i gospodarstvenici prošli sa što manje cjenovnih udara koji nas očekuju u budućnosti", kazao je.

Komentirao je i situaciju s Gradskom plinarom opskrba Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija u kojoj se našao Grad Zagreb je izazovna. jučer sam se čuo s Tomaševićem, rekao mi je što se događa. Rekao sam mu i smjer u kojem Vlada razmišlja, a to je da nećemo dozvoliti da vrtići, bolnice, škole i ugrožene skupine dođu u situaciju da ne mogu plaćati svoje energente. Od čelnika lokalne samouprave očekujem da daju doprinos u ovoj izazovnoj situaciji. Gradska plinara Zagreb ima svoj menadžment i moraju napraviti sve što je u njihovoj moći da svima bude lakše", kazao je.

Kazao je i da Vlada neće dozvoliti da učenici budu u hladnim prostorijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će u tom segmentu pomoći svima. Djeca su jedan od najvažnijih prioriteta koje imamo, učinit ćemo sve da imaju uvjete kao i do sada", kazao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo