vojna industrija / Intenzivirala se suradnja Hrvatske i Izraela: Potpisan je jedan ugovor, neki novi su na vidiku

Izrael je u vojnoj industriji nemjerljivo veći i jači od Hrvatske. U tom sektoru izvoze oko 10 milijardi dolara. Dio te priče sad bi mogla postati i Hrvatska

25.7.2018.
19:10
VOYO logo

Nakon što je Hrvatska odlučila od Izraela nabaviti rabljene borbene avione F16 - intenzivirala se suradnja dviju zemalja. 

Na Konferenciji obrambenih industrija u Zagrebu bili su danas predsjednici Uprava najmoćnijih izraelskih i hrvatskih kompanija iz obrambene industrije. Potpisan je i jedan ugovor, a neki novi su na vidiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na DOK ING-ovo supermoćno vozilo stavit će se najmodernija robotska tehnologija izraleske vojne industrije i nastat će nešto nalik ovom.

Stroj koji će bez ljudskih žrtava rješavati nuklearne, kemijske, biološke katastrofe... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpis na ugovor o suradnji stavili su danas šefovi DOKING-a i Israel Aerospace Industries.

"Ako krene u serijsku proizvodnju jasno da ćete bit obaviješteni, ne ako, ja tvrdim da će to ići u serijsku proizvodnju. Ne mogu biti pesimist za nešto za što smatram da ima budućnost", poručuje Vjekoslav Majetić, predsjednik Uprave DOK ING-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska tvrtka s kojom će surađivati - u Hrvatskoj je već poznata.

Upravo su oni razvijali F16 Barak avione koji bi od 2020. trebali postupno zamijeniti MIGove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je kritika u Hrvatskoj, da je riječ o starim avionima... Što biste rekli, je li to dobra odluka za Hrvatsku? 

"Jednom kad dobijete novu avioniku, novu opremu, novi simulator, cijelu novu infrastrukturu - na kraju dana imate borbeni avion! Točka. Bolji od nekih drugih novih", jasno će Joseph Weiss, predsjednik Uprave Israel Aerospace Industries.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaže se i izraelski predsjednik. 

"Izrael isporučuje Hrvatskoj najsofisticiranije, najnaprednije i najmoćnije avione", kaže Reuven Rivlin, predsjednik Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Krstičević uvjeren je da je to tek početak suradnje. 

"Vi znate da imamo jako dobre firme, da će se još više uvezati s izraelskim firmama, da će doć do transfera znanja i tehnologije", jasno će Damir Krstičević (HDZ), potpredsjednik Vlade i ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagreb su stigli i predstavnici Elbita. Multinacionalne kompanije s 13 tisuća zaposlenih i prihodom od 20tak milijardi kuna.

Ovo je jedan od Elbitovih proizvoda, ne sama kaciga već ovaj sistem na njoj za pilote helikoptera. Jedan je od najnaprednijih na svijetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A baš Elbit koji ju proizvodi razmišlja o ulaganju u hrvatsku tvornicu streljiva!

"Imali smo sastanak jučer u Ministarstvu obrane. Imamo puno volje, ali na kraju mora biti isplativo, isplativo za obje strane", kaže Adrian Zanescu, potpredsjednik Elbita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partner Izraelcima bio bi i karlovački HS Produkt. S Izraelcima bi tvrde mogli raditi na brojnim projektima.

"Kao što su RFDI čipovi u pištoljima oružju, brojači metaka i tako dalje. Dakle nešto što je danas trend u svijetu", ističe Adrian Zanescu, potpredsjednik Elbita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je u vojnoj industriji nemjerljivo veći i jači od Hrvatske. U tom sektoru izvoze oko 10 milijardi dolara. Dio te priče sad bi mogla postati i Hrvatska. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo