skuplja se voda / Interventne službe u Čazmi, osnovna škola pretrpjela veliku štetu nakon nevremena. Profesorica u suzama

Škola je prije godinu i pol dana bila pod energetskom obnovom

19.9.2022.
20:45
VOYO logo

Dok se jedan dio zemlje bori s poplava, u Čazmi se nakon olujnog nevremena sanira šteta. Interventne službe su na terenu, a gdje je posla manje - građani sami saniraju. Veliku štetu pretrpjela je i Osnovna škola Čazma, no danas su svi učenici na nastavi.

Kroz suze, na hodniku - tik do učionice glazbenog. Profesorica nije imala snage ponovno ući na svoje radno mjesto. Spašavala je instrumente i note koje je skupljala godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako teško. Dvadeset godina skupljam instrumente i koliko će sad trebati da se sve vrati. Sad odjednom to je sve nestalo. Potonuli smo kao Titanic, a vratit ćemo se kao feniks", kazala je Nikolina Brajković Draguljić, profesorica glazbene kulture u Osnovnoj školi Čazma.

U kantama se skuplja voda, a ona će dok se ne obnovi predavati u knjižnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada će se vratiti u učionicu jako je teško reći, znamo kad ima vode problemi se vide puno puno kasnije. Tako da, sada trenutno isušujemo ovaj prostor, ostavili smo pokrov da dodatno ne vlaži i ne prokišnjavanja", objašnjava Lidija Osman, ravnateljica Osnovne škole Čazma.

Škola je prije godinu i pol dana bila pod energetskom obnovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon olujnog nevremena /

Škole i vrtić u Čazmi u ponedjeljak će raditi normalno, svi stanovnici imaju struju i vodu

Image
nakon olujnog nevremena /

Škole i vrtić u Čazmi u ponedjeljak će raditi normalno, svi stanovnici imaju struju i vodu

Bez krovova je ostalo 40-ak kuća. Ovoj nedostaje samo nekoliko crjepova. Vlasniku su u pomoć skočili zagrebački vatrogasci.

"Sad su skinuli stari crijep, odnosno crijep koji je slomljen. Idemo stavljati novi, 30-ak komada. Vidjet ćemo, oni će vidjeti što na krovištu fali. Sanirat će se", kazao je Boris Todorov iz Čazme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dostavljeno je 16.000 četvornih metara folije. Neku su vatrogasci morali učvrstiti dva puta, a već znaju da će morati i uklanjati prije postavljanja crjepova. Građani koji nemaju veliku štetu - sami su krenuli u sanaciju.

"Samo terasa, od susjeda je krov završio na drugoj strani. Hvala Bogu samo na lijevoj strani. Kako su drugi prošli, mi smo zadovoljni. Ja ću si vjerojatno sam sanirati. Materijala 3000 do 4.000 kn", rekla je Davor Baćani iz Čazme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su na terenu bez trenutka odmora. Iza njih je 280 intervencija, a pred njima još mnogo. Građani stalno zovu.

"Saniranje krovišta, pomaknuti crjepovi. Imamo nekakvih 40-ak objekata gdje je kompletno krovište uništeno, uklanjanje dimnjaka, padali su dimnjaci, bilo je uklanjanja drveća s prometnica, bilo je raznih tehničkih intervencija koje je prouzročio vjetar i kiša", izjavio je Tihomir Brnjanec, zapovjednik JVP Čazma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višemilijunska šteta se još zbraja, a dok se sve sanira trebat će vremena. Od županije je zatraženo proglašenje elementarne nepogode.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo