Što kažu Hrvati? / Irci ipak nisu poslušali savjet Željke Markić: čak 66.3% građana reklo 'da' legalizaciji pobačaja

Iako bi se moglo pomisliti da naš narod ne zanima što se dešava u Irskoj kad je ovo u pitanju Hrvate interesira što su odlučili u zemlji u koju mnogi Hrvati odlaze

26.5.2018.
19:20
VOYO logo

Irci su na referendumu legalizirali pobačaj, a službeni rezultati održanog referenduma pokazuju da je 66,4 % građana Irske ZA promjenu zakona iz 1982. godine. 33,6 % ih je protiv.

"Irska ide naprijed, a Hrvatska natrag." Jedan je to od komentara s domaćeg terena na Irski referendum o pobačaju. Drugi pak, smatraju kako je ovo najgore što se Irskoj dogodilo posljednjih 35 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Irska ima blago na kojem joj mnoge druge zemlje zavide. To je blago poštovanja i obrane života svakog ljudskog bića od trenutka začeća. Pametne nacije čuvaju svoje blago. Ne gube ga lako. Nadam se da će Irska nastaviti štiti ljudski život od samog početka", riječi su Željke Markić koja je video-spotom apelirala na građane Irske da ne dozvole izmjenu zakona o pobačaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irci je nisu poslušali. Iako bi se moglo pomisliti da naš narod ne zanima što se dešava u nekoj tamo Irskoj kad je ovo u pitanju i Hrvate interesira što su odlučili u zemlji u koju im djeca ili oni sami odlaze za boljim životom. Pogotovo zato što se to pitanje i u Hrvatskoj povlači već duže vrijeme.

"Ja sam, naravno, kao i puno mojih kolegica i kolega izrazito zadovoljna i sretna jer mislim da je pobijedio zdrav razum jer su naprosto činjenice govorile koliko je žena radilo pobačaj, putovalo u Englesku ili ih radilo ilegalno", rekla je aktivistica Sanja Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je mnoge iznenadila "inozemna karijera" Željke Markić, točnije sudjelovanje u borbi protiv promjena zakona o pobačaju u Irskoj, Sanju Sarnavku nije. 

"Znamo da je ona stalno u avionu, u Bugarskoj, Rumunjskoj trenutno isto tako zagovara vraćanje unatrag tako da me ovo ništa nije začudilo. Naravno da mi je izuzetno drago da Irci nisu pali na njezin neodoljiv šarm", rekla nam je Sanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljan referendumom u Irskoj, očekivano, je i politčki tajknik HDZ-a. No ipak Davor Ivo Stier kaže: "Živimo u pluralističkim društvima to je jasno da svaka država to uređuje na način na koji misli da treba, ali moj načelan stav je da treba napraviti sve da do toga ne dođe". 

U građanskoj inicijativi Istina o Istanbulskoj konvenciji nisu se, kažu, stigli bavili irskim referendumom: "Zaokupljeni smo u potpunosti ova dva tjedna prikupljanjem potpisa za otkazivanje Istanbulske konvencije. Ja jedino mogu u svoje osobno ime reć kao ja kao osoba smatram da svaki život treba štititi od začeća", rekla nam je Kristina Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo to pitanje je ono oko kojeg će se u Hrvatskoj još dugo lomiti koplja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo