Mnogo je teorija, ali ni jedna potvrda / Ispada da u jednoj od najvećih mirnodopskih tragedija u Hrvatskoj ama baš nitko nizašto nije kriv

Dogodine je okrugla, deseta obljetnica, obitelji poginulih mogu se samo nadati pozitivnim pomacima, kako i dalje ne bi ispadalo da u jednoj od najvećih mirnodopskih tragedija u Hrvatskoj ama baš nitko nizašto nije kriv.

30.8.2016.
18:54
VOYO logo

Jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije FraneLučić izjavio je prije pet godina kako vjeruje da je za nesreću kriva NATO-va bomba odbačena 1999. nakon napada na Srbiju. Tvrdi da su ozljede koje su zadobili, iste onima žrtava bombe CBU-87 u Afganistanu.

Mnogo je teorija, ali ni jedna potvrda...

  • Prva teorija se tiče eksplozije ostataka NATO-bombe, kakve su bombe s kazetnim punjenjem odbacivali NATO-ovi avioni nakon intervencije na Kosovu '99.
  • Druga teorija govori o zapaljenju goriva iz helikoptera koje je iscurilo u trenutku kada se helikopter nalazio neposredno iznad vatrogasaca, to je teorija kojoj su najbliži i neki od članova obitelji poginulih.
  • Tu je i teorija da se dogodilo izgaranje nehomogene plinske smjese, zapravo eksplozija dima koji se razvio u požaru, pri čemu može doći do zagrijavanja i do 1800 stupnjeva, što bi objasnilo teške opekline.
  • Na kraju, službena verzija koja mnoge nije uvjerila glasi da se na Kornatu dogodio eruptivni požar, rijetka pojava kada se snažno ubrzava izgaranje vegetacije.

I oni koji su prvi stigli na otok u pomoć vatrogascima ni danas ne mogu objasniti što su zatekli. Evo što kaže GSS-ovac koji se prvi spustio iz helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad smo otvorili vrata helikoptera - to je procedura da se pogleda teren i što nas čeka - to je bila apokalipsa. Ništa nam nije bilo jasno, i nekako smo se nas dvojica uspjeli spustiti po tom jakom jugu, prvi sam se spustio ja, a onda me Stipe Božić pitao trebam li pomoć, naravno da sam rekao da trebam. Zapravo, to su bila izgorena tijela vatrogasaca, oni koji su još bili živi imali su 80-90 posto opeklina i nisu pookazivali nikakvu bol jer im je čak i epiderma od kože bila izgorena tako da nisu imali nikakav osjet. Sve kao da se događa u nekom filmu, bajci, noćnoj mori, snu", izjavio je Mladen Mužinić iz HGSS stanice Split.

Ta je noćna mora i dalje u mnogo stvari nejasna. I dalje ne znamo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zašto je na teren poslana vojska i tko je točno izdao tu naredbu?
  • Nije jasno ni zašto su specijalci, njih čak dvije stotine, kontaminirali mjesto nesreće prije nego je očevid uopće započeo?
  • Zašto je helikopter kojim su se vatrogasci spustili na Kornat vještačen tek dva mjeseca nakon tragedije, a u međuvremenu je i popravljan?
  • Zašto je na otok umjesto četiri kruške s vodom, spuštena samo jedna, i to daleko od vatrogasaca?
  • Zašto su ozlijeđeni gotovo šest sati čekali evakuaciju?  

​​Neki stručnjaci kažu da su barem dvojica mogli preživjeti da su na vrijeme prebačeni u bolnicu.

Mnogo je pitanja, nimalo jasnih odgovora, eto i devet godina kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodine je okrugla, deseta obljetnica, obitelji poginulih mogu se samo nadati pozitivnim pomacima, kako i dalje ne bi ispadalo da u jednoj od najvećih mirnodopskih tragedija u Hrvatskoj ama baš nitko nizašto nije kriv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo