posrnulo zdravstvo / Ispovijest liječnika: 'Najviše me boli u sustavu to što su liste čekanja za djecu izuzetno duge'

Image
Foto: Thinkstock

'Nismo ni blizu europskog standarda', očajni su liječnici

31.10.2018.
19:18
Thinkstock
VOYO logo

O posrnulom zdravstvu u Hrvatskoj puno se pisalo, posebno posljednjih mjeseci. Tom prilikom, liječnici i medicinske sestre ispričali su kako je raditi, a iako brojke govore da ih je više nego prije ulaska u EU, oni kažu da slabo to osjećaju. 

Tako je jedan liječnik iz Klaićeve potvrdio da su liste čekanja dugačke čak i za djecu. "Najviše me boli u sustavu to što su liste čekanja za pojedine dječje pretrage izuzetno duge. Primjerice, za očni pregled čeka se više od godinu dana. To je nedopustivo, jer iza problema s vidom može biti neka teška bolest kod djeteta koja će u tih godinu dana rapidno napredovati", kazao je za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu, zatrpani su s popunjavanje potrebne i nepotrebne dokumentacije zbog čega pate pacijentice jer ne mogu uvijek biti na usluzi. Kako je posvjedočila jedna medicinska sestra iz Istre s gotovo 30-godišnjim stažom, najveći problemi kod njih su upravo nepregledna papirologija i manjak sestara.

"Nama liječnicima ti su prekovremeni plaćeni, ali koliko mi je poznato, sestre ne dobivaju novac za prekovremene. Ujedno, imamo kronično premalo sestara u Klaićevoj i nismo ni blizu europskom standardu", nadodaje liječnik iz Klaićeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su kronično nezadovoljni, a mi ćemo na kraju biti plaćeni isto kao djelatnici iz ambulanti koje rade trostruko manje", ispričala je medicinska sestra iz KBC-a Zagreb. Nadodaje da ona i liječnik zapravo rade posao dvije ambulante te da je najviše boli nepravda. No teško im je i to što pacijenti često nemaju razumijevanja i ne zanima ih pozadina cijele priče, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo