KOD STARIGRADA-PAKLENICE / Istraživačima pomogli 'građani znanstvenici': 'Pronašli smo kita, a on je zaronio u oluju'

Image
Foto: Institut Plavi svijet

U sjevernom Jadranu su najmanje dvije životinje, utvrdili su istraživači Instituta Plavi svijet

18.8.2020.
15:30
Institut Plavi svijet
VOYO logo

''Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu'', pozvali su građane i građanke iz Instituta Plavi svijet, a kao odgovor na taj poziv koji se ne odbija već jučer je pristiglo niz informacija zahvaljujući kojima su istraživači Plavog svijeta utvrdili da su u sjevernom Jadranu najmanje dvije životinje. Danas su nastavili potragu i radosno objavili: ''Pronašli smo kita!''

Image
INSTITUT PLAVI SVIJET /

Poziv koji se ne odbija: 'Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu'

Image
INSTITUT PLAVI SVIJET /

Poziv koji se ne odbija: 'Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu'

''Zahvaljujući dojavama mnogih građana koji su nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra drugog dana potrage pronašli kod Starigrada-Paklenice. Na žalost vrijeme nam nije bilo naklonjeno. Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sljedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vrijedilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno, ali vrijedilo je'', iz smiješak su poručili iz Plavog svijeta.

Kit kojeg su vidjeli odrasla je životinja i pretpostavljaju da je dug 15-tak ili više metara: ''Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko, no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja, no vrijeme je loše, a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti'', istaknuli su istraživači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Institut Plavi svijet
Image
Foto: Institut Plavi svijet

(Institut Plavi svijet) 

Na snazi i dalje ostaje poziv ljudima da im i dalje dojavljuju svoja opažanja jer, kako poručuju: ''Uz pomoć građana i građanske znanosti možemo bolje i lakše pratiti pojavljivanje zanimljivih i rijetkih vrsta u Jadranu te ih zaštititi i očuvati''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u slučaju opažanja životinje potrebno je dojaviti njezinu lokaciju i informacije o opažanju čim žurnije putem Facebook profila Instituta Plavi svijet ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 98 976 0271.

Sve vrste kitova koje se zateknu u Jadranskom moru strogo su zaštićene

Podsjetimo, još od svibnja uz hrvatsku obalu se bilježe pojavljivanja velikog kita (Balaenoptera physalus). Tijekom svog boravka u Jadranu veliki kitovi uglavnom koriste područje južnog Jadrana i posebice Jabučke kotline jer se u proljeće u tom području pojavljuje veća količina krila – planktonskih račića kojima se kitovi hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da se zadržavaju uglavnom u otvorenom moru većini njihova prisutnost ostaje skrivena, no ribari koji rade u otvorenom moru redovito dojavljuju svoja opažanja, a povremeno veliki kitovi svoju prisutnost u Jadranu ''otkriju'' kad se približe obali ili uđu u kanale između hrvatskih otoka.

Image
Foto: Institut Plavi svijet
Image
Foto: Institut Plavi svijet

(Institut Plavi svijet) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki kitovi i prije su se pojavljivali u Velebitskom kanalu

Ove godine kitovi su viđeni u više navrata u Jadranskom moru – u travnju kod Rogoznice i Šolte, u lipnju u Župi Dubrovačkoj, Orebiću, uz Pelješac i Jabuku. Početkom srpnja jednu životinju počelo se opažati u Velbitskom kanalu, a jedna ili dvije jedinke opažene su uz Vrgadu, Žirje, u Malostonskom zaljevu, uz Šoltu, Rogoznicu, Mljet, ispred Boke Kotorske … 

No, kao što smo upozorili i jučer - u slučaju da opazite kita nemojte ga proganjati ili mu se približavati, a posebice se to odnosi na slučaj ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi se izuzetno dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima. Općenito, ako se radi o zdravim životinjama ova vrsta nije sklona nasukavanju na obalu. Prema dostupnim podacima nasukavanje velikih kitova u Sredozemnom moru nije zabilježeno'', ističu znanstvenici.

Ako se kit nalazi u takvom okruženju, upozoravaju, ''proganjanje, pokušaji njegova ''spašavanja'' i pokušaji da ga se ''usmjerava'' plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati. Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga je savjet da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50-tak metara''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo