stavovi trgovačkih lanaca / Istražujemo tko bi sve pristao raditi nedjeljom: 'Radnici su nezadovoljni jer rade zbog konkurencije'

Istražili smo kakvi su stavovi najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj

19.9.2018.
7:00
VOYO logo

Iako još ništa nije službeno, već se danima ponovno naveliko priča o zabrani rada nedjeljom.  Ministarstvo gospodarstva navodno skuplja mišljenja od drugih ministarstava. S druge strane, trgovci su već zauzeli strane. Nedjeljom rade do 15 sati i na godinu tim danima uprihode 150 milijuna kuna. No, iz Uprave ovog trgovačkog lanca kažu da su se spremni toga odreći.

"Radnici nisu zadovoljni jer ne žele raditi nedjeljama, rade zato što radi i konkurencija, željeli bi biti slobodni", izjavio je Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada u prosjeku rade svaku drugu nedjelju i to im je plaćeno 35 % više, no smatraju kako im ni jedan dan u tjednu ne može zamijeniti baš nedjelju.

"Godine 2000. i neke nismo radili nedjeljom. Prometi su nam ostali, isti samo što nam se promet povećao subotom, odnosno ponedjeljkom", kazao je Eugen Perić, povjerenik Sindikata trgovine Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako odredba ponovno stupi na snagu, svi će se, kažu, prilagoditi. No neki su se već sada izjasnili.  Iz Konzuma kažu da su i prije provodili inicijativu ukidanja rada nedjeljom, a podržat će i ovu, s naglaskom na potrebu donošenja zakonodavnog okvira kojim će se to pitanje urediti.

Iz Tommyja podržavaju inicijativu isključivo ako se provodi  bezuvjetno, bez ikakvih iznimki i pogodovanja bilo kome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kauflanda poručuju da sada njihovi zaposlenici imaju petodnevni radni tjedan kako bi mogli uravnotežiti poslovni i privatni život. Da njihovo radno vrijeme podliježe hrvatskim zakonskim okvirima, a ono ovisi o potrebama kupaca čijim željama žele udovoljiti. Ako dođe do izmjena, poštovat će zakonske okvire i po potrebi prilagoditi radno vrijeme svojih poslovnica.

Iz Lidla načelno ne bi komentirali ovu temu, ali ako se uvedu mjere ograničavanja rada nedjeljom, svoje će poslovanje prilagoditi novim uvjetima na tržištu. Iz Spara i Plodina nisu nam odgovorili na upit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava bilo kakve zabrane nimalo ne veseli vlasnike malih supermarketa. 

"Taj promet nedjeljom je teško nadoknaditi zato što će uvijek ostati neki kanali prodaje, kao što su benzinske pumpe, kiosci, neke pekare itd. jer prije nekoliko godina kad je bila zabrana pumpe su masovno podravale šećer, ulje i slične proizvode", objasnio je Miloje Rončević, vlasnik diskontnih trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati smatraju da nikakvog gubitka za gospodarstvo ne bi bilo, a mnogo toga mogli bi preuzeti radnici u drugim sektorima.

"Čak i ona teza koja se često plasira da smo mi turistička zemlja pa da zbog toga moraju kod nas trgovine raditi nedjeljom isto tako ne stoji. Snažne turističke zemlje u pravilu se trude da im trgovine ni ne rade nedjeljom i da se turiste usmjerava prema restoranima, prema kafićima", kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvu praksu već je dva puta srušio Ustavni sud 2004. i 2009. godine. Sada se zeleno svjetlo čeka po treći put.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike