problemi hrvatskog gospodarstva / Ivan Domagoj Milošević u RTL Direktu: 'Osamdesetih je u komunističkoj Jugoslaviji bilo lakše poslovati nego danas'

Saborski zastupnik i poduzetnik, Ivan Domagoj Milošević smatra kako bi Vlada trebala smanjiti porez na plaće i kapital

28.5.2018.
22:40
VOYO logo

Demografske probleme sigurno ne popravlja to što sve više ljudi iz Hrvatske odlazi raditi negdje drugdje. Zanimljivo je da je po broju stanovnika koji rade u nekoj drugoj državi članici Europske unije - Hrvatska je praktički na vrhu Europe. Čak 14% Hrvata starih između 20 i 64 godine radi u nekoj drugoj članici Europske Unije.

Prema Eurostatovim brojkama, 2012. je izvan Hrvatske radilo 10% ljudi. O tom gorućem problemu hrvatske i hrvatskog gospodarstva i njegovim uzrocima prilično oštro je na Izvještajnom Saboru HDZ-a u subotu govorio saborski zastupnik i poduzetnik Ivan Domagoj Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov govor za razliku od Davora Ive Stiera i Ivane Maletić nije izravno udarao na premijera Plenkovića nego na  državnu politiku koja već desetljećima guši i poduzetnike i radnike i ekonomiju.

Njegove riječi bi vjerojatno mogao potpisati ne samo neki HDZ-ov poduzetnik, nego svaki poduzetnik i radnik koji živi od svog rada i svaki Hrvat koji je zbog skupe države i malih plaća napustio Hrvatsku, pa smo o tome popričali s njim u RTL Direktu.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih 6-7 godina ako se netko pita zašto je Hrvatska imala najdužu recesiju EU to je zato jer smo dizali poreze kad nismo trebali, a poduzetnici i građani se ponašaju racionalno. Ako država diže poreze, ne skida namete nego se stvari kompliciraju, PDV je došao do 25 posto, građani troše manje, poduzetnici investiraju manje, ekonomska aktivnost se smanjuje i rezultat smo vidjeli", kazao je Milošević.

Premijer je davno rekao da će ova 2018. biti reformska godina, no od reformi još uvijek ništa. Milošević je kazao kako od reforma očekuje puno, no ne samo onih koji se tiču poreznog segmenta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli smo, to je dobar početak vlade kad su krenuli sa porezni rasterećnjima rada i kapitala. Očekujemo najavu u idućih nekoliko mjeseci kako će od 1.1.2019 izgledati naš porezni sustav. Skloniji sam smanjivati porez na rad i kapital, PDV je među najvišima u Europi i njega imaju samo razvijene države. 

U nekim segmentima hrvatskog gospodarstva taj PDV je nevjerojatan u odnosu na komparativne države. U redu je smanjivati PDV, meni bi bilo povoljnije za sve nas i ekonomski i politički, napraviti rundu smanjivanja poreza na plaće i kapital, a nakon toga PDV. Vidjeli smo samo u zadnjih godinu dana kako je pozitivno utjecalo na hrvatsko gospodarstvo i državni proračun. To je najjači alat - porezni alat", kazao je Milošević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se žestoko obrušio na javni sektor, tvrdeći da bi višak zaposlenih iz javnog trebalo prebaciti u privatni, Milošević je kazao kako su mnoge države širom Europe to prošle. 

"Govorimo o javnim poduzećima, njihovoj produktivnosti, svim razinama državne i lokalne administracije, tu ima zaposlenih. Razmatra se uvoz radne snage iz inozemstva što je u redu, nemam s tim problem. Ako je ikad bilo vrijeme, prije nego što pustimo strance, bilo bi logično napraviti analizu našeg javnog sektora jer nas nema 100 milijuna nego četiri. Treba vidjeti gdje su viškovi, možda negdje nedostaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisi koji su ciljevi upravljanja, što se želi postići, koje su reforme u pitanju. Sve se svelo na Agrokor. To je važno ali nije jedino pitanje u Hrvatskoj koje je godinama iza nas i pred nama. Neke države su imale godinu, neke dvije, plaćamo plaću, obrazovanje, prekvalifikaciju. Nije sramota raditi u privatnom sekstoru, dapače", smatra Milošević.

Zbog nedostatka radnika plaće rastu, a Milošević, koji je 1989. krenuo u svoj prvi biznis, objašnjava koliko poduzetnici danas imaju prostora za dizanje plaća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam mnogo o tome, ali ne ja, nego stariji od mene će vam reći da je osamdesetih u komunističkoj Jugoslaviji bilo lakše poslovati nego danas. Mislim da nam je dijagnoza jasna", kazao je. 

"Kad imate nedostak radne snage, logično je da će plaće rasti. One bi trebale rasti ili što raste produktivnost, što je jednim dijelom istina, a drugim dijelom što je ponuda i potražnja na tržištu u disbalansu. Svi smo za to da rastu plaće, pogotovo u privatnom sektoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatni sektor je u tih pet-šest godina recesije platio ultimativnu cijenu brojem radnih mjesta i iznosom plaća. Mi smo ušli u Uniju, treba jasno reći, nismo se dobro pripremili. Završili smo pregovore i napravili sve što je od nas zatraženo, međutim ekonomske reforme godinama nismo provodili. Kada uđete s ozbiljnim dečkima na megdan, ono što sam i u subotu naglasio, danas se vlade natječu i administarcije diljem EU i za investitore, za očuvanje ljudi, za standard građana", kazao je Milošević.

Prokomentirao je i situaciju oko lex Agrokora, zakona kojem se kao jedini HDZ-ovac protivio. "Više od godinu dana, od samih početaka krize u Agrokoru bio sam protiv toga da se ide s ovakvim lex Agrokorom. Za mene najspornija stvar je bila da vlada imenuje povjerenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranu što se zbilo zadnjih tjedana i mjeseci, vi ste fokusirali svoju političku moć u jednu osobu, nazovimo ga ministrom za Agrokor, i oslabili silinu alata koji svaka država i Vlada koja bi se bavila normalno cijelokupnim problemom i prehrambenim sektorom, priča je puno šira i za to sam bio protiv takvih rješenja. 

Nadam se da će se nagodba dogoditi. Pritisci su logični. Kada imate jasan rok onda je logično da pritisci nastaju s mnogo strana. Svi koji na bilo koji način sudjeluju u toj nagodbi, moraju imati u glavi jednu stvar, a to je da postoji interes koji je važniji za Agrokora, a to je sama država odnosno Republika Hrvatska i ono što će slijediti nakon toga", kazao je Milošević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo