edukativne radionice / Ivanić Grad, ponos Hrvatske: 'Otkad naši učenici rade kante za smeće, vandalizma je puno manje'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ovaj projekt ima još jednu dodatnu vrijednost, a to je činjenica kako su svi u gradu svjesni da sve počinje od djece pa tako i da sve na njima završava

10.3.2017.
15:58
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Luka je 16-godišnji učenik s posebnim potrebama i pohađa srednju školu u Ivanić Gradu. Najveća mu je radost uzeti alat u ruke i prionuti na izradu metalne kante za otpad koja će uskoro biti postavljena u obližnjem parku, piše Jutarnji.

On je dio lijepe priče i jedan od tridesetak učenika strukovnog odjeljenja Srednje škole "Ivan Švear" koji planiraju izraditi 50-ak originalnih i ručno izrađenih kanti za smeće postavljene po cijelom Ivanić Gradu, a zasad ih je postavljeno već deset. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije smo imali dosta vandalizma, djeca su uništavala kante za smeće, a sada kad znaju da je to rad naših učenika, vandalizma je puno manje. Više nema uništavanja kanti", kaže gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Projekt je financirao grad s 15 tisuća kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj projekt ima još jednu dodatnu vrijednost, a to je činjenica kako su svi u gradu
svjesni da sve počinje od djece pa tako i da sve na njima završava. Imaju redovite edukativne radionice o razvrstavanju otpada u svih šest osnovnih škola za četvrte i šeste razrede. 

Učenici su to iznimno dobro prihvatili, a to dokazuje i činjenica kako su shvatili kako nije sve smeće i da se dobar dio otpada može ponovno iskoristiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još lani su vlasti Ivanića nabavile čipove za sve kante, a za mjesec dana ih počinju ugrađivati. Na dva kamiona Ivakopa već su ugrađeni senzori koji će očitavati čipove. Tako se novac iz proračuna neće morati trošiti na uzaludno pražnjenje praznih ili tek napola punih spremnika, nego će ih djelatnici ivanićgradske tvrtke za održavanje čistoće prazniti tek kad se do kraja napune. Krajnji je cilj na dva kamiona postaviti vage pa će građani plaćati zbrinjavanje one količine otpada koju stvarno i proizvedu, a ne 63 kune koliko trenutačno plaćaju svi, bez obzira na to koliko tko otpada baci u svoju kantu, piše Jutarnji

Kako su se mnogi uvjerili, u posljednje su vrijeme te kante za miješani otpad gotovo prazne, a za to je zaslužno kompostiranje koje prakticira sve više stanovnika tog grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je grad podijelio gotovo 700 kompostera, a ove će ih godine podijeliti tisuću.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo