HOĆE LI IM USPJETI? / Ivankovo želi zabraniti rad nedjeljom: 'Vidimo da više nema potrebe za time'

Ova općina broji tek 8.400 stanovnika, tako da u gospodarskom smislu, nedjelja ne čini veliku razliku

15.8.2018.
8:00
VOYO logo

Treba li zabraniti rad nedjeljom? Pitanje koje su u Hrvatskoj dosad periodično nametali različiti krugovi, sada je aktualizirao načelnik općine Ivankovo nedaleko Vinkovaca. Pozvao je lokalne trgovine i pekare - da posljednjeg dana u tjednu zatvore svoja vrata. No njegova inicijativa nema zakonsku težinu jer lokalna vlast to ne može nametnuti, ali, govore iz općine, šalju poruku drugima da se može, ako se hoće. 

Ako nedjeljom putujete pravac slavonskog mjesta Ivankovo, na trgovinama bi vas mogao dočekati  znak "Nedjeljom ne radimo". Jer inicijativa načelnika općine je da se u mjestima Ivankovo, Retkovci i Prkovci nedjeljom zatvore trgovine i pekare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da više nema potrebe rada nedjeljom, blagdanom i svecima jer mislim da naše naselje po nikakvim elementima niti zaslužuje niti ima potrebu za tim", smatra načelnik općine Ivankovo Marko Miličević.

Gosti iz Njemačke, razumiju načelnika. A mještani ova tri naselja imaju razumjevanja za svoje susjede jer u 11 trgovina i pekara zaposleno ih je oko 30 koji bi tako dobili – slobodan dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ne treba se raditi. Ja sam radnik i ja ne volim raditi ni subotom ni nedjeljom. Tako da ne bi trebali raditi. Ako se hoće kupiti, subotom rade trgovine, nek si kupe i to je to", smatra Marija iz Ivankova.

Pa i crkva zagovara slobodnu nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se uzeti nedjelja, ne samo kao dan gospodnji nego upravo i dan za obitelj. Da se ljudi međusobno druže, da se posjećuju, da taj dan poklone jedni dugima, a ne da razmišljaju što ići, gdje ići, u koji trgovački centar u koju trgovinu", kazao je Krešimir Šaf, župni vikar iz Ivankova.

Ipak ova općina broji tek 8.400 stanovnika, tako da u gospodarskom smislu, nedjelja ne čini veliku razliku. "Ako ćemo mi radom nedjeljom u svim sektorima, pa u trgovačkom spasiti hrvatsko gospodarstvo, vjerujte, ja ne bih više živio u takvoj Hrvatskoj", nadodaje načelnik Miličević. Pa se u Ivankovu nedjeljom ide na izlet, samo ne zaboravite, namirnice kupiti – u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo