kraj jedne ere / Todorić i cijela Uprava navodno odlaze, dobavljači aktivirali zadužnice u iznosu od 60 milijuna kuna

Prema još nepotvrđenim informacijama do 15 sati u Finu je sjelo na naplatu oko 60 milijuna kuna. To za Agrokor čiji se prihod mjeri u desecima milijardi ne znači ništa, ali je znak nervoze među dobavljačima

30.3.2017.
22:20
VOYO logo

Lavina je krenula. Kako RTL neslužbeno doznaje još barem 10 Agrokorovih dobavljača aktiviralo je ili planira aktivirati svoje zadužnice prema Agrokoru brže bolje prije nego što Vlada progura lex Agrokor – i sada se tu radi o puno većim iznosima od onih 12 milijuna kuna koliko je prva tražila tvrtka Orbico. Jer Agrokor je već više od 150 dana dužan 2 i pol milijarde kuna dobavljačima i oni više neće čekati. A to bi moglo značiti – stečaj koncerna.

Više o krizi u Agrokoru:

Prema nekim procjenama u stečaju bi bez posla  moglo ostati indirektno i do ukupno 170.000 ljudi, a cijeli proces mogao bi ostaviti 100 milijardi kuna štete na proračun i slijedi nova recesija. Bivši ministar financija smatra da je tvrtka Orbico bila nekorektna jer je pokrenula stihiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja očekujem sutra tokom dana pravi stampedo vjerovnika koji imaju bilo kakve dokumente i jamstva znači nekorektno opasno za situaciju u Agrokoru i to pokazuje da Vlada kasni", smatra Slavko Linić.

Hrvatska je već gledala sličnu priču objašnjava bivši prvi čovjek Konzuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se dogodilo u Pevecu, kad je jedan dobavljač poslao nastala je lavina i dogodilo se to što se dogodilo. Puno bolje bi bilo da su se vjerovnici sjeli i dogovorili", kaže DraganMunjiza.

A baš ta bolja opcija se večeras i dogodila. Kako neslužebno doznajemo dogovor s bankama je i postignut i to ne ovdje u Zagrebu nego navodno u Moskvi – pa je tako i taj najcrnji scenarij izbjegnut. Postignut je stand still sporazum i čini se da će banke ubrizgati više od miljiarde kuna u Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što ustvari znači taj standstill aranžman - pojednostavljeno zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora bankama na određeno vrijeme, a sa svježim novcem platile obveze dobavljača.

Uz to, N1 javlja kako je dogovoreno i da će u ponedjeljak cijela Uprava Agrokora dobiti otkaz, a da u novoj postavi neće biti nijednog Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo