ZAJEDNICA UTEMELJITELJA / Zahtjev iz HDZ-a: Ulicu u kojoj je ambasada Rusije, nazvati po Hrvatu humanitarcu poginulom u Ukrajini

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Bosanska ulica u kojoj je diplomatsko predstavništvo Rusije, trebalo bi preimenovati u Ulicu Andre Fabijanića, navode iz zagrebačke oporbene stranke

17.9.2022.
11:35
Josip Regović/Pixsell
VOYO logo

Iz Zajednice utemeljitelja HDZ-a Zagreba poručili su kako bi se Bosanska ulica u kojoj je veleposlanstvo Ruske Federacije, trebala preimenovati u Ulicu Andre Fabijanića, u čast hrvatskog humanitarca koji je izgubio život u Ukrajini, a gradsku su vlast pozvali da podrže taj prijedlog.

"Potreseni viješću o preminulom hrvatskom humanitarcu u Ukrajini, koji je izgubio život pomažući drugima u nevolji, a stradao od onih koji su tu nevolju prouzročili, vjerujemo kako zaslužuje dobiti ime ulice u gradu Zagrebu i to upravo na adresi gdje se danas nalazi rusko veleposlanstvo", stoji u priopćenju ZU HDZ Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dok je prevozio pomoć... /

Hrvatski humanitarac poginuo u Ukrajini. Već je imao kartu za put kući, a onda se dogodila tragedija

Image
Dok je prevozio pomoć... /

Hrvatski humanitarac poginuo u Ukrajini. Već je imao kartu za put kući, a onda se dogodila tragedija

Fabijanić je, ističu, imao samo 29 godina kada je odlučio pomoći ljudima u Ukrajini koji su suočeni sa stradavanjem, progonom i humanitarnom katastrofom ogromnih razmjera. Bio je izuzetno aktivan u brojnim humanitarnim akcijama gdje je, između ostaloga, pomagao u evakuaciji ugroženih ukrajinskih obitelji.

"S obzirom da nova vlast u Zagrebu nema problem s izmjenama naziva ulica i trgova, ovo je prilika da pokažu kako su to spremi napraviti i mimo svojih inače isključivo ideoloških razloga i ovim činom iskažu poštovanje prema Andri Fabijaniću i svim nevinim žrtvama ruske agresije", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se podsjeća i kako je Hrvatski sabor 25. veljače ove godine usvojio "Deklaraciju o Ukrajini", u kojoj je najoštrije osudio rusku agresiju na Ukrajinu.

RTL.hr jučer je prenio vijest da je Fabijanićevo vozilo na cesti naletjelo na minu, od čije eksplozije je on poginuo, a još nekoliko njegovih ukrajinskih kolega je ranjeno. Fabijanić je, inače, prekjučer trebao otputovati za Hrvatsku, imao je kupljenu kartu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio je za udrugu iz Dnjipropetrovska "Za heroje" koja je dostavljala zavoje i ostalu medicinsku pomoć ukrajinskim vojnicima na frontu. Pomagao je i u evakuaciji ukrajinskih obitelji u Europu. Djevojku iz Ukrajine koju je upoznao i njezine roditelje, uspješno je prebacio iz ratom stradale zemlje u Zagreb.

Isto je učinio za još najmanje jednu ukrajinsku obitelj koja je također našla privremeni dom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo