Lovro Bucić / Iz Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a o opasnosti ozona: 'Kod utjecaja iz okoliša ovisna su tri čimbenika...'

Pojasnili su kojih se preporuka ljudi trebaju držati kako bi se zaštitili te koje su rizične skupine

9.7.2021.
19:00
VOYO logo

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji razine ozona u čak 25 zemalja Unije uzrok su više od 10 tisuća prijevremenih smrti godišnje.

Više o nevidljivoj opasnosti i kako se zaštititi Ružica Đukić doznaje u Hravstkom zavodu za javno zdravstvo.

Gost RTL-a Lovro Bucić iz Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a pojasnio je li onima koju su jučer vrijeme provodili na otvorenom zdravlje bilo ugroženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovisi. Kod bilo kojeg utjecaja iz okoliša koji utječe na zdravlje, ovisna su tri čimbenika: koncentracija izloženosti, duljina trajanja izloženosti te individualne karkteristike pojedinca. Primjerice, kada pričamo konkretno o ozonu, prepoznate su rizične skupine koje bi mogle biti osjetljivije i imati posljedice po zdravlje. To su mala djeca, stariji kronični bolesnici, pogotovo oni s podležećim komorbiditetima od strane dišnog sustava", rekao je Bucić.

Image
Lakše se diše /

Prestaju vrijediti posebne mjere: U Zagrebu više nema prekoračenja dozvoljenog praga za prizemni ozon

Image
Lakše se diše /

Prestaju vrijediti posebne mjere: U Zagrebu više nema prekoračenja dozvoljenog praga za prizemni ozon

Srećom posljedice nisu trajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljedice izloženosti ozonu većinom su reverzibilne i kratkotrajne. Odnose se isključivo na dišni sustav te mogu uzrokovati senzacije u grlu i kašalj. Kod dugotrajnih izloženosti, pretpostavlja se da može doći do kroničnih bolesti - tu se isključivo govori o astmi", izjavio je Bucić.

Pojasnio je i koje u preporuke u takvim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbjegavati boravak na otvorenom i fizičke aktivnosti. Ranije spomenute rizične skupine moraju osobito paziti. Klima uređaje je svakako potrebno redovito čistiti i servisirati, kada je u pitanju kvaliteta zraka", poručio je Bucić i dodao:

"Maske za lice koje koristimo zbog pandemije nisu primjenjive u ovom slučaju onečišćenje zraka jer se radi o puno manjim česticama koje dolaze iz okoliša".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo