Brzina i alkohol / Iza nas je uspješna akcija nadzora u prometu - za policiju, ali ne i za građane! Evo tko su rekorderi!

U pojačanim akcijama tijekom vikenda policija je zaustavila ukupno 472 vozača s nedopuštenom količinom alkohola u krvi

25.3.2019.
19:13
VOYO logo

Alkohol i brzina najveći su ubojice u prometu pa ipak prekršaja je i dalje jako puno. Najgore je što takvi vozači u opasnost dovode ne samo svoj već i život svih sudionika u prometu. Policijski službenici svih policijskih uprava proteklog su vikenda otkrili ukupno 5 338 prekršaja. 

Rekorderi iz Šibenika

3. 77 promila alkohola u krvi imao je jedan, a drugi šibenski vozač projurio je brzinom od gotovo 230 kilometara na sat. Oni su neslavni rekorderi koje je policija ovog vikenda zaustavila na hrvatskim cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji imaju oko 1 promil alkohola u krvi rade najteže prometne nesreće. Bahati su, nisu samokritični i misle da sve mogu i voze prebrzo. Sa 200 km na sat, ako se vozilo krene prevrtati, živih više nema", kazao je prometni stručnjak Goran Husinec.

Akcija u cijeloj Hrvatskoj

U pojačanim akcijama ovog vikenda u cijeloj Hrvatskoj policija je zaustavila ukupno 472 vozača s nedopuštenom količinom alkohola u krvi, a njih čak 2 340 prekoračilo je dopuštenu brzinu. Najviše prekršaja zabilježeno je na području Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveća izmjerena koncentracija alkohola je bila 2,11 g/kg kod vozača u nedjelju, a najveća brzina bila 130 kilometara na sat na mjestu gdje je ograničena brzina 60 kilometara na sat", kazao je Krešimir Mišić iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke.

Ima i onih oni koji zakon uporno krše. Tako je policija zaustavila i 30 ponavljača teških prometnih prekršaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći problem su recidivisti. Za njih je ovaj novi zakon puno stroži. Kada netko vozi pijan i kada učestalo razbija auto pijan, samo je pitanje dana kada će ubiti sebe ili nekoga drugoga", napominje prometni stručnjak Husinec.

Manje poginulih

Iz Policijske uprave zagrebačke tvrde kako pojačane kontrole koje provode svakog vikenda ipak daju rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine na području Policijske-uprave zagrebačke, u usporedbi s prošlom godinom, na današnji dan imamo 7 poginulih osoba, dok smo ih u protekloj godini imali 13, što predstavlja smanjenje od 46 posto", kaže Mišić iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Alkohol, brzina, vožnja bez sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela u vožnji još uvijek su glavni ubojice na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo