bazeni i pčele / Iznajmljivači i pčelari ogorčeni. Bazeni i košnice ne idu zajedno. Tko će novim pravilnikom izvući deblji kraj?

Novim pravilnikom Ministarstva pčelari bazenu ne smiju prići bliže od 300 metara

14.8.2022.
9:01
VOYO logo

Nekad poljoprivreda i turizam jednostavno ne idu zajedno, a to najbolje pokazuje rat iznajmljivača i pčelara.

Bazeni i košnice ne idu zajedno. Tko će novim pravilnikom izvući deblji kraj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće je to u blizini obiteljskih objekata koji imaju bazene, jacuzzije ili nešto slično.Iznajmljivači jedino što mogu napraviti je povećati salinitet vode da ne bi došlo do nekih većih nezgoda. Preporučujemo da se gosti upozore u postojanje pčelinjaka jer ako imaju bilo kakvih alergija da ne bi bilo većih problema. Ili ih se čak može uputiti da odu negdje drugdje", objašnjava Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

S druge strane kako pčele otežavaju rad vlasnicima vila i kuća za odmor, tako oni otežavaju život pčelama i njihovim vlasnicima. Dalmatinski pčelari strahuju da će njih 70 posto prestati s radom jer bi ih po novom pravilniku iznajmljivači mogli potjerati. Evo što pričaju kolegama s kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žale se, hoće da se pčele maknu od tud. Evo primjer, ako je pčelar tu sad ne znam koliko godina, a on se odluči friško napraviti bazen, pčelar bi se po tome trebao maknuti, a pčela normalno, ide na vodu i utaplja se. Nije do nas nego do tih koji rade te bazene, a ti sad nemreš pčeli zabraniti da ne jde na bazen ili ne znam kamo", tvrdi Mario Milek, pčelar.

Image
Stršljena nikad više! /

Stršljeni sve više napadaju. Pčelari u problemu, a velika opasnost su i za ljude jer ubod može biti smrtonosan

Image
Stršljena nikad više! /

Stršljeni sve više napadaju. Pčelari u problemu, a velika opasnost su i za ljude jer ubod može biti smrtonosan

Novim pravilnikom Ministarstva pčelari bazenu ne smiju prići bliže od 300 metara. I to im je daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uslijed povećanja turističkih objekata, turističke priče u Hrvatskoj gdje se dalmatinski pčelari osvrću na problem bazena, hotela kampova koji su u ekspanziji ispada da bismo mi pčelari u tom dijelu naše države morali uzmicati pred tim objektima", kazao je Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

No, kako objašnjavaju iz ministarstva ni ugostitelji baš ne mogu raditi što i kako im padne na pamet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je napomenuti da stečeno stanje kakvo je, pčelari se neće morati izmještati jer ni jedna gospodarska aktivnost ne može izgurati drugu gospodarsku aktivnost", kaže Marko Čačić, načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju.

Jednostavnije rečeno, ako je pčelar prvi došao, on ostaje gdje je, a vlasnik vile s bazenom mora paziti da je udaljen 300 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo