KONTROVERZNI SVEĆENIK / Izvjesio zastavu HOS-a: Nadbiskupija pokrenula postupak protiv župnika Tomislava Vlahovića

Image
Foto: Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

Župnici znaju da se na crkvene zgrade može isticati isključivo državni stijeg i eventualno papinska zastava, o čemu je svojevremeno upozoren i don Tomislav Vlahović, tvrdi Nadbiskupija

3.5.2021.
15:16
Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Nakon najnovijeg incidenata don Tomislava Vlahovića, župnika u Salima, priopćenjem se u ime Zadarske nadbiskupije oglasio mons. Josip Lenkić, generalni vikar, piše Zadarski.hr

Podsjetimo, u subotu je na zgradi župe Sali na Dugom otoku kod Zadra izvješena zastava Hrvatske, ali i zastava HOS-a s ustaškim sloganom "Za dom spremni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župu vodi župnik don Tomislav Vlahović, koji je već do sada izazivao reakcije zbog problematičnog ponašanja i stavova, a u župu Sali je prebačen nakon što su ga mještani Benkovca prijavili kako ih zaustavlja u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac Policijske uprave šibensko-kninske. 

"Jesam, s ponosom sam je izvisio zato što je danas obljetnica Bljeska, a sutra dan pogibije našeg Franka Lisice", rekao je jučer don Vlahović novinarima. No, očito to nije impresioniralo vrh Zadarske nadbiskupije koja je pokrenula postupak protiv njega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje Zadarske nadbiskupije prenosimo u cijelosti:

"Ordinarijat Zadarske nadbiskupije je upoznat s događajima o kojima je pisano posljednje vrijeme, a odnose se na župe Sali i Luka te na postupanja župnika don Tomislava Vlahovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Incident na otoku /

Na zgradi župe zastava s ustaškim pozdravom: 'Kao svećenik sam to učinio i opet ću.' Mještani je gađali jajima

Image
Incident na otoku /

Na zgradi župe zastava s ustaškim pozdravom: 'Kao svećenik sam to učinio i opet ću.' Mještani je gađali jajima

Određeni stavovi, izjave i postupanja župnika don Tomislava, gledom na nepoštivanje crkvenih odredbi koje se tiču koronavirusa i postavljanja stjegova na župnu kuću, izazvala su, nažalost, negodovanje vjernika, te prouzročila određenu zbunjenost.

A) Župnici znaju da se na crkvene zgrade može isticati isključivo državni stijeg i eventualno papinska zastava, o čemu je svojevremeno upozoren i don Tomislav Vlahović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

B) U svezi s poštivanjem mjera za zaštitu od pandemije koronavirusa svi su župnici u Zadarskoj nadbiskupiji dobili Odredbe koje je izdala HBK i Zadarska nadbiskupija. One su javno objavljene i treba ih se pridržavati, kako sa strane crkvenih službenika tako i sa strane vjernika ove Nadbiskupije. 

Budući da su na ovaj Ordinarijat stizale usmene i pismene pritužbe gledom na točke A i B, Nadbiskupija je pokrenula uobičajeni kanonski izvid i postupak, o čemu će javnost biti izviješćena kad proces završi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izražavamo žaljenje zbog sablazni i nereda pa molimo sve koji su time pogođeni neka imaju strpljenja i razumijevanja dok kanonski postupak traje", stoji u priopćenju Zadarske nadbiskupije. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo