DUG PRIPADNICIMA HVO-a / Jandroković i Ćorić: 'Matić laže o veličini duga pripadnicima HVO-a'; Matić: 'Oni lažu!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Volio bih sjesti i dvije minute razgovarati s Plenkovićem, ali bi onda trebalo pištolj staviti malo dalje od njega, jer bi se čovjek odmah ubio. Oni ga lažu!'

9.5.2017.
16:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar branitelja Predrag Matić na prozivke predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića, koji su njegove tvrdnje o izdvajanju 1,2 milijarde kuna za pripadnike HVO-a nazvali lažima, kazao je kako su brojke, nažalost, točne i da će se u konačnici popeti na 1,5 milijardi jer je sve to posljedica obećanja datih u šatoru, piše Tportal.

Nakon što je jučer Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio da će u četvrtak isplatiti neisplaćene svote mirovina za 2007. korisnicima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i njihovim nasljednicima u Republici Hrvatskoj, a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu u svibnju 2017. s mirovinom za travanj 2017. Gordan Jandroković je ustvrdio da se ne radi o 1,2 milijarde kuna, kako se spominjalo u javnosti, dodavši da je riječ o lažnoj tezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je poručio da dug pripadnicima HVO-a iznosi više od 200 milijuna kuna i bit će isplaćen u nekoliko faza, a tezu o 1,2 milijarde kuna nazvao je lažima bivšeg ministra branitelja Predraga Matića.

No, Matić tvrdi da su ukupni izdaci, a ne samo mirovine, i da je sasvim sigurno riječ o 1,26 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jedna od stvari koja je bila problem i zbog čega je šator bio postavljen, uvijek je tamo bilo 90 posto pripadnika HVO-a. Njima je mnogo toga obećano i sada imate jedan ‘čudnovati kljunaš’, zakon koji Medved najavljuje zakon i uvijek govori ‘uskoro ću, uskoro ću’. Nas je tužilo 250 pripadnika HVO-a za neke tobože zaostatke invalidnina i mi smo temeljem odluke morali isplatiti 45 milijuna kuna. Kad to sad pomnožite sa svim članovima HVO-a dolazimo do milijardu i tristo. Zato ovaj zakon ne ide. Sada ih je general Glasnović stisnuo zahtjevom koji je skandalozan”, rekao je Matić na N1 televiziji.

Objasnio i kako je došlo do tog zakona i dogovora po kojem Hrvatska nešto duguje HVO-u.
“Kada sam došao u Ministarstvo rečeno mi je da je to džentlmenski dogovor Tuđmana, Šuška i pojedinih generala s HVO-ovcima, da im se isplate invalidnine. Štancale su se tada potvrde o invalidnosti, tisuće ih je ranjeno na istom mjestu na isto vrijeme. Sadašnjim zahtjevom generala Glasnovića i potpisom ministra i premijera otvoren je proračun. Imat ćete 500 tisuća oboljelih od PTSP-a”, rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Volio bih sjesti i dvije minute razgovarati s premijerom, ali bi onda trebalo pištolj staviti malo dalje od njega, jer bi se čovjek odmah ubio. Oni ga lažu! Gospodinu Ćoriću bih poručio da sam četiri godine bio ministar. Ali to je HDZ. Ljudi se iz Irske vraćaju na izbore u Vukovar pa natrag u Irsku. To pokazuje koliko su oni u stanju ljudima isprati mozak”, kazao je Matić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo