iznenadila ga izjava / Jandroković odgovorio Pupovcu: 'Ne može se nacionalno kadrovirati u javnim poduzećima'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Glavni tajnik HDZ-a kaže kako bi kadroviranje po nacionalnoj osnovi bio korak unazad

29.9.2016.
11:29
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je iznenađenje izjavom potpredsjednika SDSS-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca da u javnim poduzećima poput HEP-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda trebaju biti i pripadnici nacionalnih manjina, rekavši kako se ne može nacionalno kadrovirati.

Image
PUPOVAC POJASNIO SVOJU TEZU /

'Nacionalni kriterij ne treba biti prepreka za zapošljavanje. Neki su po tom ključu ostali bez posla i stanova pa to nikoga nije smetalo'

Image
PUPOVAC POJASNIO SVOJU TEZU /

'Nacionalni kriterij ne treba biti prepreka za zapošljavanje. Neki su po tom ključu ostali bez posla i stanova pa to nikoga nije smetalo'

"Iznenadio me gospodin Pupovac s tom izjavom. Mislim da se pitanje razvoja nerazvijenih područja rješava odlukama i zakonima, a ne kadroviranjem po nacionalnoj osnovi. Mislim da bi to bio korak unazad. Potrebno je zaista uložiti poseban trud da ljudi koji žive ispod razine osnovnih uvjeta, ali ne vjerujem da se to može rješavati zapošljavanjem na nacionalnoj osnovi", rekao je Jandroković za N1 televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izjavu Milorada Pupovca da manjinci i dalje pregovaraju s HDZ-om da i oni budu zastupljeni u radu Vlade i Sabora, Jandroković je rekao da se nije razgovaralo o potpredsjedničkom niti ministarskom mjestu.

"Nemam informacija da žele sudjelovati u Vladi. Što se tiče saborskih pozicija o tome ćemo razgovarati kad za to dođe vrijeme. Što se ministara tiče ovu Vladu formiramo vladu HDZ-a i Mosta", tvrdi Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac je ranije u razgovoru za N1 pojasnio svoju jučerašnju izjavu.

Nacionalni kriterij ne treba biti prepreka za zapošljavanje, rekao je Pupovac ističući da njegova izjava nakon konzultacija na Pantovčaku ne znači da SDSS u pregovorima s HDZ-om traži nacionalne kvote. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki su po nacionalnom ključu ostajali bez posla i stanova i nije nikoga smetalo. Mi želimo reći da nacionalni kriterij ne treba biti prepreka za zapošljavanje, a neki su to obrnuli. Riječ je o tome da nacionalni kriterij ne smije više biti prisutan i da treba biti otvorenosti za sve ljude, u skladu s profesionalnim karakteristikama", izjavio je Pupovac za televiziju N1.

Naglasio je kako u SDSS-u ne traže nacionalne kvote, jer bi one opteretile pregovore i proces sudjelovanja manjina u državnim institucijama ili javnoj upravi, već žele da se "ljude prestane tretirati kao da ne žive tamo, da ih se uključi što se tiče budućnosti". "Nije prirodno da na području nacionalnih parkova jednog naroda nema iako tamo žive", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo