Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Reakcije na prikupljene potpise

Jandroković: 'Potpisi trebaju proći provjeru'; Kuščević: 'Škakljivo je tako odlučivati o ljudskim pravima'

Građanska incijativa "Narod odlučuje" objavila je u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava.

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Hina/ 30.5.2018. u 11:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je rekao da predstoji održavanje referenduma o izmjeni izbornog sustava ako je Građanska incijativa "Narod odlučuje", kako tvrdi, prikupila dovoljan broj vjerodostojnih potpisa za raspisivanje referenduma. 

Nakon što je ta incijativa objavila u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma, Jandroković je pojasnio da slijedi procedura provjere vjerodostojnosti i broja potpisa.

Bilo je potrebno skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Vlada će zadužiti resorno ministarstvo uprave da provjeri vjerodostojnost potpisa i ako se utvrdi da su potpisi vjerodostojni i da ih je dovoljan broj, onda ćemo najvjerojatnije u smjeru referenduma", izjavio je Jandroković novinarima na Mirogoju gdje su položeni vijenici u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Procedura je jasna i nije važno da li ja ili netko drugi pristaje na održavanje referenduma, odgovorio je Jandroković na pitanje pristaje li na promjene što se tiče izbornog praga od 4 posto i izbora svega 120 zastupnika.

Upravo se čita

Odbacio je i nagađanja  da SDP i HDZ razgovaraju o izmjeni zakona  referenduma.

"Radi se očito o pokušaju kolega iz SDP-a da malo zamute vodu. Nisu vođeni nikakvi razgovori ni službeni ni neslužbeni. Ne znam zašto su pristupili tom pitanju na ovakav način. Naš je stav je da razgovarati možemo, ali ćemo sigurno tražiti nefiksnu kvotu za Hrvate izvan Hrvatske i dopisno glasovanje", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pitanje hoće li tražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti drugog referendumskog pitanja inicijative Narod odlučuje vezano uz manjine Jandroković je rekao da o tome još nisu razgovarali. "Tek kad dobijem potpise i kada prođe procedura, tada ćemo o tome donijeti odluku", rekao je predsjednik Sabora.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je pak da je škakljivo na referendumu odlučivati o manjinskim pravima.

Što se tiče ustavnosti referendumskih pitanja, Kuščević je rekao da će čekati odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.

'Škakljivo je na referendumu odlučivati o ljudskim pravima, manjinskim pravima, o međunarodnim obvezama. Te stvari treba dobro urediti', rekao je ministar ispred Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Građanska incijativa "Narod odlučuje" objavila je u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. "Narod je odlučio: Imamo referendum", stoji na Facebook stranici te inicijative koja nije pojasnila koliko je potpisa sakupljeno.

Skupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava počelo je 13. svibnja, a završeno je u nedjelju. Bilo je potrebno skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

>> Jandroković reagirao na status predsjednice: 'To je neozbiljno'; predsjednica mu odgovorila: 'Lažeš!'

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u srijedu je u Saboru komentirao objavu inicijative Narod odlučuje da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma za izmjene izbornog zakonodavstva, istaknuvši da je "rok za prikupljanje potpisa istekao prije tri dana, a nema dokaza da se obrasci i dalje ne popunjavaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Naša inicijativa za ustavnim promjenama se može zvati Narod odlučuje, a ova koja skuplja potpise Narod potpisuje", rekao je, dodavši da bi po SDP-ovu prijedlogu promjene Ustava o referendumu "bilo transparentnije, bolje i logičnije".

Dodao je da sada inicijativa Narod odlučuje ima svoj redovan put, treba prikupljene potpise predati Saboru koji će ih uputiti u Vladu, odnosno Ministarstvo uprave na provjeru, nakon čega se može pokrenuti provjera ustavnosti referendumskog pitanja.

Kazao je i da pregovori s HDZ-om o postizanju eventualnog konsenzusa o SDP-ovom prijedlogu ustavnih promjena nisu započeli.

"Pregovora nema, tako da još nisu ni u kakvoj fazi, nego su u fazi redovne parlamentarne procedure. Očekujemo da se u razumnom, ali brzom roku o tome raspravlja na Odboru za Ustav. Prijedlog je potpisan s dovoljnim brojem potpisa, očekujemo o njemu raspravu, pa i dodatne prijedloge", rekao je, pozvavši i ostale kolege da daju svoje prijedloge ustavnih promjena, pa kad ih vidi napismeno, izjasnit će se o njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Neka napišu, pa ćemo raspravljati, a sve ostalo bi moglo doći u fazu licitacije i političke trgovine", smatra Bauk.

Po njemu, ne bi bilo loše ni da se iz Ustava brišu propisane stanke u zasjedanju Sabora, ljetna od 15. srpnja do 15. rujna i zimska od 15. prosinca do 15. siječnja, pa da se to pitanje eventualno regulira Poslovnikom Sabora. Ako bi SDP-ov prjedlog promjena Ustava prošao, Bauk smatra da bi to trebalo biti regulirano prijelaznim završnim odredbama, no, upućuje na ustavne stručnjake koji bi bolje odgovorili na to pitanje.

SDP predlaže da se broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma smanji na 200 tisuća te da se definiraju teme o kojima se ne može raspisivati referendum. To su, kako predlažu, pitanja koja se odnose na ograničavanje ili umanjivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, na obaveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, na donošenje i izvršenje proračuna i porezni sustav.

Hina/ 30.5.2018. u 11:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba