gost RTL-a Danas / Je li ministar Ćorić vršio pritisak na vas? Vanđelić: 'Da, je'

'O INA-i nisam pričao s premijerom direktno nego s cijelom Vladom, imali smo prezentacije gdje smo ukazivali da stanje nije dobro i da ide u nekom smjeru koji nije nezakonit', potvrdio je.

30.8.2022.
19:37
VOYO logo

O najnovijem informacijama u aferi INA u studiju RTL-a Danas Ilija Radić je razgovarao s bivšim prvim čovjekom Nadzornog odbora Damirom Vanđelićem.

Danas je u medije izašla informacija da je Vanđelič kao član Nadzornog odbora slao mailove da cure milijuni iz INA-e pa je na pitanje što je poduzeo osim već spomenutih mailova, Vanđelić komentirao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo to imali kao temu na Nadzornom odboru i dobili su je svi članovi te je bila proslijeđena samom ministru. Situacija je bila vrlo jednostavna. Vidjelo se da INA ne posluje kako bi trebala pod upravljanjem MOL-a", kazao je Vanđelić.

Naš reporter je nekoliko puta Vanđeliću postavio pitanje zašto nije poduzeo ništa osim slanja mailova, no u nekoliko navrata je izbjegao odgovoriti pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nisu uspjeli sve potrošiti /

'Pljačkaši' INA-e kupovali kuće u susjedstvu. Pobrojali što su sve kupili ukradenim novcem

Image
nisu uspjeli sve potrošiti /

'Pljačkaši' INA-e kupovali kuće u susjedstvu. Pobrojali što su sve kupili ukradenim novcem

"Pokušali smo utvrditi o čemu se radi. Čačkali smo i po plinskom poslovanju i po rafinerijskom poslovanju. Neke stvari smo pronašli i neke su ušle u poslovni plan te su se neke poštivale, a neke nisu. To je također na Upravi, mi kao Nadzorni odbor možemo lobirati da se usvoji određeni plan, ali je provođenje na Upravi", tvrdi Vanđelić.

"Određene stvari smo prijavili i razgovarali smo i imali praktički svaki mjesec dva dana sastanak s DORH-om gdje smo iznosili stvari koje nas brinu i na koje treba obratiti pažnju. Neke od njih su bili čudni transferi novca već u ono vrijeme i na njih smo upozoravali. Nije sve na meni. Ne može jedna čovjek sam promijeniti cijelu zemlju", pojasnio je Vanđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanđeli kaže da je ima ogromne pritiske i čudne razgovore. "Onda bi možda razumjeli da sam dosta usamljen", dodao je.

Na pitanje je li bivši ministar Ćorić vršio pritisak na vas, Vanđelić je samo kratko odgovorio: "Da, je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O INA-i nisam pričao s premijerom direktno nego s cijelom Vladom, imali smo prezentacije gdje smo ukazivali da stanje nije dobro i da ide u nekom smjeru koji nije nezakonit", potvrdio je i dodao da nije tražio zaštitu zbog pritisaka: "Nisam vam ja baš tak mekan da tražim zaštitu".

Kao razlog zašto ministra Vanđelić nije prijavio rekao je da je to odmah riješio s njim na sastanku te da je odmah nakon razgovora prestao s pritiscima, ali i da je nedugo zatim i on otišao iz INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada govorio o ovoje trenutnoj krađi, ona se dogodila krajem 2021. godine. Ja za to ne znam. Ne znam detalje. Ali mi smo primijetili tijekom 2021. da sustavno iz INA-e sustavno nestaju novi", kaže i dodaje da to vjerojatno po njegovom mišljenju nije jedini ovakav slučaj.

Kaže da nikada nije upoznao Damira Škugora te da ga još nisu iz USKOK-a zvali oko ovog slučaja, ali da će se rado odazvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo