I Djed Mraz je Finac / Je li veto Milanovića Finskoj uopće moguć? Analitičari za Direkt: 'Što ako nama sutra netko drugi tako?'

Milanovićev 'zaustavite NATO!' za RH je i štetan i opasan. Neke izjave su mu doslovni citati proruskih desničara

3.5.2022.
22:32
VOYO logo

Primjer prvi. Europa i NATO "pikaju bijesnog ruskog medvjeda sa štapom". Zvuči vam kao nešto što je rekao Zoran Milanović? E, pa tu frazu već godinama ponavlja jedan od kreatora Brexita Nigel Farage.

A onda je prošli tjedan, kad je govorio o ulasku Finske i Švedske u NATO, hrvatski predsjednik rekao isto to, samo se "Medu" ne pika štapom nego penkalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjer drugi: "Mi trebamo ostati neutralni, trebamo gledati interes Mađarske, odnosno Brazila."

Od početka ruske invazije to govore mađarski premijer Viktor Orban i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, obojica rado viđeni gosti Kremlja. I Milanović u svojim tiradama ponavlja da trebamo gledati svoje interese: "Mali ne mogu biti za stolom kada se veliki tuku, nego sastrane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjer treći.

"Ovo nije kriza Ukrajine i Rusije, to ima veze s dinamikom unutarnje politike Joea Bidena", govorio je Milanović još u siječnju, a sinoć velika TV ikona američke desnice, voditelj Tucker Carlson ponavlja identičnu frazu "Rat je Bidenova osveta Putinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako imamo predsjednika koji kaže da nije proruski orijentiran, ali govori isto što i proruska desnica diljem svijeta. Ali danas je hrvatski predsjednik otišao korak dalje. Niti Bolsonaro, niti Orban, ni Farage nisu rekli da Finskoj i Švedskoj treba blokirati ulazak u NATO, ali zato Zoran Milanović jest.

Može li on to uopće i kako na njegove najave gledaju mirni Finci? E, to zna Ružica Đukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formulu koju koriste svi uspješni diplomati "Sa svakim lijepo, ni s kim iskreno" predsjednik Milanović ne priznaje. Kod njega je s nikim lijepo, a i u iskrenost neki sumnjaju.
Milanović: "A onda ću proganjati kao đavo grešnu dušu svakoga onoga tko digne ruku za ratifikaciju tog sporazuma prije nego se izmijeni izborni zakon, provedu presude Ustavnog suda u BiH i zaustavi zulum na Hrvatima."

Zadnji skandal koji je izazvao Hrvatskoj neće donijeti ništa dobro, smatra politički analitičar Mate Mijić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni u ovom trenutku smatraju da je njihova sigurnost doista ugrožena. Sad, ako nama dva partnerska naroda iz EU smatraju da je važno da ih NATO zaštiti, onda bismo mi tu trebali reći, naravno, u redu, dobrodošli, ali, očito, predsjednik smatra da u tom trenutku ugroženosti mi trebamo igrati neke svoje karte za rješavanje jednog drugog pitanja. Ponavljam, ono mora biti riješeno i ono je apsolutno u našem nacionalnom interesu, ali je veliko pitanje je li sad pravi trenutak."

Nije, smatraju vladajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Grlić Radman: "Predsjednik se ponaša kao milicajac '45. godine koji je ulazio u crkve i izbacivao ljude iz crkava."

Na njegovoj strani samo su MOST-ovci. I Hrvati u BiH koji ga dočekuju ovacijama. Kao Milanović, u svom je Livnu dočekan još samo Zlatko Dalić. U Sarajevu, očekivano, ne dijele tako dobro mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko komentara iz Sarajeva…

"Šta će on mijenjat u ovoj našoj lijepoj Bosni? Majke mi, nije normalan frajer", "Uslove da postavljaju drugim državama zbog nas, mjesto da nas sastavljaju, da živimo bolje, da je ambijent bolji, da gledamo jedni druge, ovdje se stvara da se svađamo", "Zar je on u stanju da nama mijenja zakon?", "Parlament jedino može da ne ratifikuje takav sporazum u Saboru, a Plenković je reko da će to proć na Saboru tako da mislim da je to šuplja priča ko' i sve njegove priče do sada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuplja ili ne, za državu bi mogla biti opasna na više razina.

"Ako ostatak Europe podržava ulazak Švedske i Finske u NATO, a mi ne, Hrvatska se u tom pogledu izolira pa onda i po pitanju BiH. Naime, ako smo sada sami na jednoj strani pitanje je možemo li očekivati da sutra kad se radi o Bosni i Hercegovini netko drugi s nama stane na tu istu stranu ili će se sve te zemlje sjećati da smo mi branili ulazak ovim zemljama u NATO", kazao je Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oponirati ulasku ovih zemalja u NATO znači direktno oponirati SAD-u, a povijest nas uči da David rijetko pobjeđuje Golijata, kaže politički analitičar Aleksandar Musić: "U smislu standarda, u smislu tihih i manje tihih pritisaka do kojih će doći u slučaju vetiranja finskog prilaska NATO Savezu."

Što to znači za nas standard?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa to znači da će u nekom trenutku određeni politički akteri početi vršiti pritisak, da će se Hrvatskoj neka vrata zatvoriti. To znači da će neki instrumenti biti manje na raspolaganju nego što su sad, a ako građani smatraju da to mogu izdržati zarad višeg cilja, a postoje takve situacije u povijesti, treba im dati priliku za to, ali treba ih za to jasno i pitati", konstatirao je Musić.

Ako nam Djed Mraz, a on je znate već Finac, sljedećeg Božića ne donese poklone- znate tko je kriv. Djedice, nismo baš svi bili zločesti ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo