Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
DOBAR POSAO

Jedan dan u godini šampanjac u Hrvatskoj teče u potocima: Znate li prepoznati domaći hrvatski pjenušac?

Iako Hrvati baš i nisu poznati kao veliki ljubitelji pjenušca, ovo se piće sve više konzumira

Matija Mlinarić/ 28.12.2019. u 16:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nova godina jedini je dan kada bi se u Hrvatskoj moglo reći da pjenušac teče u potocima. Uz rijetke obiteljske proslave, mnogima je to i jedini dan u godini kada kušaju šampanjac.

U prosjeku Hrvati popiju tek dva decilitra pjenušca ili samo jednu čašu na godinu i to stranog jer iako domaći vinari imaju pjenušca čak i za izvoz, i dalje se pije jeftiniji iz uvoza.

Iako Hrvati baš i nisu poznati kao veliki ljubitelji pjenušca, ovo se piće sve više konzumira, osobito na dočeku Nove godine. Proizvođači tvrde i da se sve više nazdravlja domaćim pjenušcem.

''Prodajom smo stvarno zadovoljni i hrvatsko tržište sve više, sve bolje prihvaća naše domaće pjenušce. Svi su shvatili da je kvaliteta naših pjenušaca vrhunska i da mogu parirat svim vrhunskim pjenušcima iz svijeta'', kaže vinar Nikola Šember.

Da je to doista tako, potvrđuje i podatak da je izvoz domaćeg pjenušca prošle godine porastao za 35 posto. Najviše odlazi u Nizozemsku, a tražen je čak i u dalekoj Indoneziji.

''Proizvodnja pjenušaca u Hrvatskoj kontinuirano raste, kao i izvoz. Sve više pjenušaca proizvodi se od autohtonih kultivara loze čija je kvaliteta prepoznata na najzahtjevnijim tržištima. Unatoč manjim količinama  ostvarujemo dobru cijenu na tržištu i nadamo se da će se takav trend nastaviti i ubuduće'', ističe Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, loša je vijest da je porastao i uvoz pjenušaca. U usporedbi s 2017. veći je 19 posto. Prošle godine tako je uvezeno 17.900 hektolitara pjenušaca vrijednih devet milijuna eura, a dolaze iz Francuske, Italije i Njemačke. 

No nisu svi pjenušci jednaki, a stvar je u kvaliteti. No, na kraju, svi sami biraju, a kako je novac vječni problem u Hrvatskoj, mnogima će i nešto lošiji pjenušac biti dobar za najluđu noć u godini.

Upravo se čita

Image
hrđavo oružje

Novinar objavio navodne snimke kalašnjikova koje dobivaju mobilizirani Rusi: 'Što će s time, prenijeti tetanus?'

Matija Mlinarić/ 28.12.2019. u 16:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ INICIJATIVE ZA RTL.HR

Berošu 'malo čudno' što liječnici nisu prvo razgovarali s njim? 'Ma nije moguće da se opet laže...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba