Drukčije učenje / Jedinstvena u Hrvatskoj: Škola bez zvona, ocjena i zadaća. Uče se jezici, programiranje, domaćinstvo

Zabavljaju se, igraju, a uz sve to uče i puno rade

13.2.2020.
7:00
VOYO logo

Slobodna i demokratska, škola bez školskog zvona, ocjena i zadaća, u kojoj se uči na potpuno drugačiji način.

Jedinstvena škola u Hrvatskoj nalazi se u Samoboru, a dan s učenicima i učiteljima provela je ekipa RTL-a Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici prvog i drugog razreda, njih 17, dobiju svoj tjedni plan, a zadatke ispunjavaju kako i kada žele. Sve obavljaju u školi, a domaća zadaća ne postoji. 

"Nekad imamo njemački, nekad engleski, jako volim matematiku i jezike i baš mi je jako lijepo ovdje jer puno radimo", kaže Ema, učenica 2. razreda Nove škole u Samoboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sat ne traje 45 minuta, školsko zvono ne zvoni, a ocjene će uvesti tek u 5. razredu. Pridržavaju se nacionalnog kurikuluma, ali djeci se pristupa individualno, ovisno o njihovim sposobnostima i interesima. 

"Važno nam je da djeca aktivno sudjeluju i da su uključena u iskustvo jer tako rješavaju probleme i dobivaju odgovore. Takvo učenje je njima smisleno i zato i vole učiti", rekla je Martina Čretni, učiteljica u Novoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju radnog dana važno je da su svi zadaci odrađeni, a povratne informacije o svom radu i napretku dobivaju svakodnevno.

"To inače radimo na kraju dana, stavljamo kvačice i dopisujemo što smo sve radili taj dan, koliko nam je bilo teško, za higjenu i koliko smo poštovali pravila, rekla je učenica Emili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog razreda uče engelski i njemački, a tu su i domaćinstvo, programiranje, heklanje i brojne druge kreativne aktivnosti.

"Radimo vreću za igračke, heklamo ju, može biti i za lopte. Radimo ručni rad i baš je zabavno", rekla je učenica Ilaria. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabavljaju se, igraju, a uz sve to uče i puno rade.

"Škola treba biti laboratoriji, dobro opremljen, gdje djeca mogu eksprimentirati i istraživati. Smatrao da ako dijete radi svojim rukama i svojim djelovanjem onda je to znanje.", kaže Irijanda Birin, Nove škole u Samoboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve odluke i pravila učitelji i učenici ovdje donose zajedno i tako stvaraju svoju slobodnu demokratsku školu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo