IZBORNA MATEMATIKA / Jedni tvrde da je Hrvatska poplavjela, drugi da se sve više crveni

Nakon drugog kruga lokalnih izbora zbrajaju se rezultati, prave analize i izvlače zaključci. Dvije najveće stranke proglasile su svoju pobjedu jer HDZ je, kao i obično, osvojio većinu županija - a SDP vlada u tri od četiri najveća grada. Ipak, najtočnije je da je uz gubitke i dobitke pojedinih gradova, omjer snaga ljevice i desnice sličan kao i 2009. godine.

3.6.2013.
18:32
VOYO logo

HDZ-u opet proslava, u SDP-u znatno veselije nego u prvom krugu. I jedni i drugi tvrde - u teškim okolnostima postigli smo najbolji rezultat.

"Kao i nakon svakih lokalnih izbora teško je podvući crtu, dojmovi su uvijek gorko slatki. Negdje dobiješ, negdje izgubiš", izjavio je predsjednik SDP-a ZoranMilanović.

"Sjetite se da su rekli, tvrdili i željeli da ćemo nakon poraza na parlamentanrim izborima postati marginalna stranka od 5,6,7 posto... Mi smo se vratili, ja bih rekao u velikom stilu i napredujemo sve više", poručio je šef HDZ-a TomislavKaramarko.

Činjenica je, međutim, da su obje stranke ostvarile rezultate slične onima iz 2009. godine.

HDZ je jači u županijama, no ima 10 župana baš kao i dosada, SDP ih ima tri jednog manje nego prije, ali je zato HNS u osvojio tri župana. HSS je na nuli - ostala su mu dva župana, HDSSB je obranio Osječku, a IDS istarsku županiju gdje je Valter Flego  porazio bivšeg stranačkog kolegu Damira Kajina. Obraz ljevice u županijama spasio je HNS-ov trojac.

"Čestitke našoj trojici mušketira. Na ovim izborima HNS je neupitno dokazao svoju snagu i potencijal daljnjeg rasta na poziciji treće stranke u državi", smatra VesnaPusić, predsjednica HNS-a.

I opet, karakteristično, HDZ-ova izborna matematika jednako zbraja uspjeh u svakom gradu ili selu.

"Dakle, 259 a SDP-u 75, HDZ na razini drzave 44,9 a SDP 13,02 posto što se tiče broja jedinica lokalne samouprave", rekao je MilijanBrkić, glavni tajnik HDZ-a.

Image
Image



U SDP-u, naravno, zbrajaju gradove koji su im skloniji.

"Rođen u Splitu, živio u Makarskoj, dva grada gdje je SDP pobijedio, pa di ćete bolje večeri...", kazao je MirandoMrsić, (SDP) ministar rada i mirovinskog sustava.

SDP i HDZ vladat će u po četiri od 12 najvećih gradova. SDP je gubitak Zagreba kompenzirao osvajanjem Splita i Osijeka, ali i Siska. HDZ nastavlja vladati u Zadru, Velikoj Gorici i Karlovcu a SDP-u su preoteli Šibenik. Nezavisni Bandić i Duspara vladaju u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Varaždin je HNS-ov, Pula IDS-ova.

Jedni tvrde da je Hrvatska poplavjela drugi da se sve više crveni, a činjenica je da su mnoge stranačke utvrde promjenile boju. SDP je HDZ-u preoteo Sisak, Petrinju i Makarsku, a HDZ je osvojio do jučer crvene Šibenik, Požegu, Trogir i Korčulu.

Rezulatima svi zadovoljni, ali ne i kampanjom.

"I ova kampanja nije bila prljava, ona je bila zloćudna, naročito u nekim sredinama. I u Vukovaru...", kazao je Milanović.

Izvršna vlast je formirana, a postizborna koalicijska kuhinja u lokalnim vijećima - tek se zakuhava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo