dvostruki kriteriji? / Jednog napadaju, drugog ne: koja je razlika između Hasanbegovića i Mesića

Bivši ministar kulture ne želi da ga se uspoređuje s bivšim hrvatskim predsjednikom

25.1.2017.
18:57
VOYO logo

Objava snimke na kojoj Stipe Mesić nebiranim riječima '92. govori o Jasenovcu, u zreloj životnoj dobi i u vrijeme kada obnaša važnu političku funkciju, nametnulo je pitanje dvostrukih pravila u hrvatskoj javnosti.

Zašto su oni - koji žestoko napadaju bivšeg ministra kulture Hasanbegovića zbog fotografije u HOS-ovoj kapi sa spornim obilježjima iz studentskih dana i stavova da je temelj moderne Hrvatske prije svega Domovinski rat - spremni tako olako prijeći preko ponovljenih izjava čovjeka koji je kasnije postao predsjednik države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu je razlika između Zlatka Hasanbegovića i Stjepana Mesića?

Bivši ministar kulture samog sebe ne želi uspoređivati s bivšem predsjednikom republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je zapravo simbol nevjerodostojnosti hrvatske političke klase kao takv. Oni zapravo nikada nisu mijenjali mišljenja jer ih nisu ni imali, samo su se prilagođavali dominantnoj ideologiji i vrijednostima, i zbog takvih političara hrvatski birači više ne vjeruju u politiku i apstiniraju od izbora", kaže saborski zastupnik HDZ-a Zlatko Hasanbegović.

Hasanbegovićeva kolegica iz zastupničkih klupa vjeruje da je Mesić bio i ostavo motiviran - oportunizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A mislim da je to osnovni motiv i onih koji ga brane, koji ga procjenjuju tko je evoluirao a tko nije, dakle jednostavno je - novac je u sredštu stvari", kaže saborska zastupnica (HDZ) Bruna Esih.

Oni koji Mesića dugo poznaju ne slažu se s ovakvim kvalifikacijama, tvrde da je podlegao atmosferi ranih devedesetih, ali da se nakon toga 20 godina jasno borio za antifašizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne umanjuje problem oko ovog govora i mislim da se treba ispričati malo uvjerljivije nego što je to napravio, on je povrijedio ne samo žrtve i njihove potomke nego i mnoge svoje prijatelje", kaže Zoran Pusić, građanski aktivist.

Sličnog su stava i u oporbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu samo izrazit zadovoljstvo što je Mesić evoluirao u odnosu na tu 1992. godinu i žaljenje što HDZ nije", kaže Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP).

A što se samog sadržaja sporne snimke tiče, i Mesićevih stavova oko Andrije Artukovića, bivši ustavni sudac Vice Vukojević tvrdi da je Mesić znao što govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stipe Mesić je bio priprevnik kod suca Gajskoga i Stipe Mesić mi je rekao da mu je Gajski rekao da je pozvan u centralni komitet i da je tražena smrtna kazna. Gajski je odgovorio - bit će smrtna kazna, ali bez pogubljenja. I zaista, pogubljenja nije bilo", kaže bivši ustavni sudac Vice Vukojević.

Što je Mesić znao - a što nije - te kako je i iz kojih motiva djelovao, ostat će poznato - samo njemu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo