upitna stabilnost zemlje / Vlada se usuglasila, 'lex Agrokor' poslan u Sabor

Image
Foto: Youtube Screenshot

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a izvanredna bi uprava mogla trajati najviše 15 mjeseci

31.3.2017.
16:04
Youtube Screenshot
VOYO logo

Vlada je u petak Saboru na donošenje uputila prijedlog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a izvanredna bi uprava mogla trajati najviše 15 mjeseci. 

Prije početka dnevnog reda, premijer Plenković izjavio je kako postoje situacije kada se velike kompanije u Hrvatskoj nađu u problemima koji utječu na ukupnu stabilnost zemlje te nadodao kako Vlada predlaže zakon koji bi se odnosio na kompanije koje imaju preko 5.000 zaposlenih i 7 milijardi i 500 milijuna eura zaduženosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

"Ne radi se o nacionalizaciji, izvlaštenju i državnom intervencionizmu koji bi bez privole ugrozio ičije vlasništvo. No Zakon postoji za posebne situacije i ukoliko kompanija da privolu i zatraži pomoć države u tom trenutku dolazi do njegove primjene i do imenovanja posebnog povjerenika koji će krenuti u sustav restrukturiranja i osigurati održivost i plaće zaposlenika. Trebalo bi dogovoriti s bankama tzv. Standstill aranžman, da se dođe do mogućnosti dobivanja svježih kredita, a kojim bi se namirili i dobavljači i država i uz to bi se krenulo u restrukturiranje uz pomoć stručnjaka koji znaju kako se to radi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proveli smo konzultacije i s predstavnicima oporbe i mislim da je izrazito važno da se svi pokažu da mogu biti na razini političke odgovornosti trenutka s kojim smo suočeni. Vlada se ponašala razborito i odgovorno. Nitko nije rekao rečenicu koja bi mogla pogoršati situaciju, naprotiv. Ovaj zakon je najbolji put za pomoć ukupnoj stabilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ja očekujem da ćemo o ovom zakonu voditi konstruktivnu raspravu u hrvatskom Saboru. Svi koji žele pridonijeti poboljšanju prijedloga zakona sugestijama, to mogu uraditi. O njemu smo u kontaktu i s predstavnicima EU komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo