Blagdanska groznica / Jelke, purice, odojak, pokloni... Zadnji je tren za božićnu kupovinu, evo na što morate pripaziti!

Gošća RTL-a Danas bila je Dijana Kladar, pravna savjetnica iz Društva Potrošač

21.12.2019.
22:25
VOYO logo

Purice od 43 do 45 kuna po kilogramu i odojak od oko 58 kuna po kilogramu najviše se kupuju.

"Purica od 4 kilograma, to je negdje oko 180 kuna, 4 i pol je oko 200 i nešto kuna i tako idu te cijene", rekla je prodavačica Mirjana Sedlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene su drastično porasle. Pogotovo odojka, išlo je gore za jedno 10, 15 kuna, dakle jedno 30, 40 posto. Zbog svjetske krize i svega, a to je onda utjecalo na nas", rekao je mesar Krešo Sabljić.

Novac se troši čim se izađe na ulicu jer sa svih strane mami vas miris kuhanog vina, kobasica, fritula i drugih adventskih slastica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa cijene ovise o lokaciji, od nekih 15-25 kuna po kobasici, germknedle su po 30,40 kuna i eto", rekla je prodavačica Ana Vereš.

Prošle godine Hrvati potrošili 14,8 milijarde kuna

Prema procjeni Hrvatske gospodarske komore Hrvati će ove godine potrošiti 15 cijelih 3 milijarde kuna, što je pola milijarde kuna više nego prošle godine. Tada su potrošili 14,8 milijarde kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za blagdane najviše se poklanjaju igračke, kozmetika, obuću i odjeću, tehnika i knjige.

"Sve sam kupila, a planiram potrošiti oko 500 kuna, sve su to sitnice imam puno obitelji i eto", rekla je Daria iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puni poklončića, svega po malo. Baš razmišljam jesam li gotova. Koliko ćete potrošiti? A to se nikad ne zna, sve bez plana", rekla je Dijana.

Mnogi će konačne troškove zbrajati tek u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijana Kladar iz Potrošača za RTL: "Trebamo biti racionalni"

Reporterka RTL-a Zorana Čičak Kulić razgovarala je s pravnom savjetnicom Dijanom Kladar iz Društva Potrošač. Podijelila je savjete kako kupovati tijekom ovog posljednjeg predbožićnbog vikenda. Objasnila je i koja su prava potrošača.

"Prvenstveno trebamo biti racionalni. Paziti da ne kupujemo previše jer treba živjeti i u siječnju iduće godine. Ako trgovac ošteti potrošača  ne omogući ostvarenje prava, onda imamo inspekciju - preko interneta ili u Šubićevu i prijavite ga. Imate sva prava kao i kad nisu sniženja", rekla je Dijana Kladar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad želimo vratiti robu, obavezno trebamo imati račun. Trgovci u klasičnim šoping centrima ne moraju prihvatiti zamjenu, ali ako kupujete preko interneta, imate pravo na zamjenu robe u roku od 14 dana.

"Ako želite vratiti robu koju ste kupili, morate imati račun. Bitno je napomenuti da ako kupujete u klasičnom šoping centru trgovac ne mora omogućiti zamjenu. Ako kupujete na internetu, imate 14 dana da se predomislite i ne morate obrazlagati zašto želite zamjenu", rekla je Kladar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrdila je i kako ovih godina nismo imali sniženja od 70 do 80 posto već su išla tek do 50 posto.

"Ne znam zašto u hrv nismo došli do te razine od 80 posto, možda od 27. prosinca dođe do promjene", zaključila je Kladar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo