male tajne po 'policama' / Jeste li znali da se za petice djeteta u školi može dobiti nagrada od osiguranja? Nismo ni mi. Ima toga još...

Image
Foto: Shutterstoclk

Neke osiguravaju i ozljedu prolaznika ukoliko ga vaša tegla s cvijećem pogodi s prozora, susjed je siguran ako mu po tepihu prolijete crno vino...

18.7.2022.
10:00
Shutterstoclk
VOYO logo

Ako vam s balkona padne tegla s vijećem i slučajno ozlijedi prolaznika, provjerite svoje police osiguranja. Vrlo je lako moguće da pokrivaju trošak ozljede usred nesretnog događaja. Imate li dijete koje je sva četiri razreda srednje škole završio s peticom, moguće je i da imate pravo na novčane nagradu. A što ako ste u gostima prolili crno vino po svijetlom tepihu i domaćinu se na očima vidi da je zakuhao u želucu? I tu ste možda bez brige, neka osiguranja pokrivaju i takvu štetu.

Ovo je samo dio zanimljivosti iz svijeta osiguranja koje smo otkrili. Povod? Čitateljica je javila i požalila se: "Imamo kod kuće nekoliko životnih osiguranja i suprug je slučajno doznao da smo u jednom trenutku mogli dobiti 5000 kuna na temelju kupovine stana. Zaustavila sam ga kad mi je pokušao objasniti kako i zašto, zaboljela me odmah glava kad je rekao da je provjerio u osiguranju i više to nismo mogli retroaktivno iskoristiti. Tko zna na što sve još imamo pravo..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, police životnog osiguranja počeli su uplaćivati prije 15 godina s rođenjem prvog djeteta. Prijatelji su skupili novac kojim su htjeli darivati dijete i gurnuli ugovor osiguranja s prijedlogom da taj novac ode djetetu za osiguranje, kao malo osiguranje za njegovu budućnost. "Prihvatili smo, a onda smo po rođenju drugog i trećeg djeteta također i njima otvorili osiguranja. A onda je suprug nedavno iščitavao na što sve imamo pravo. Pa i na nekakav bonus ako djeca završe razrede s odličnim", prepričava nam.

Image
kako motivirati ljude /

Obavezni sistematski pregledi - oni koji odbiju mogli bi plaćati skuplje dopunsko osiguranje?

Image
kako motivirati ljude /

Obavezni sistematski pregledi - oni koji odbiju mogli bi plaćati skuplje dopunsko osiguranje?

Provjerili smo kod osiguravateljskih kuća je li tome tako i zamolili da podijele zanimljive detalje iz njihova svijeta za koje možda i većina osiguranika ne zna. Jer, istini na volju, tko stalno provjerava sve stavke ugovora, tko iščitava svu silu stavaka i tko se toga više sjeća ako je počeo policu plaćati prije 15 godina, kao naša čitateljica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili smo čitav svijet zanimljivih detalja. Tako će Croatia Osiguranje nagraditi osiguranika koji je fizički najaktivniji, odnosno koji napravi najviše koraka koje zabilježi njihova aplikacija "Croatia fit". Nagrade su brojne – od kupona, vage, poklon bonova pa sve do odmora u hotelima. Potvrđuju da ono za nagrađivanje odlikaša zaista vrijedi i ako ima polica štednog osiguranja djeteta.

"Ako dijete završi sva četiri razreda srednje škole s odličnim, dobit će bonus od tri posto vrijednosti ugovorene svote. Ako se ugovorio iznos od 3000 eura, djetetu će se zbog petica na kraju svih razreda isplatiti 90 eura", navode primjer iz Croatia osiguranja. Nagradit će se i rođenje djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od pogodnosti police osiguranja života za slučaj smrti i doživljenja je i isplata naknade majci ili ocu za rođenje djeteta. Dobit će se 2,5% od osiguranog iznosa za doživljenje. Primjerice, ako su osigurani majka ili otac navedenom policom u iznosu od 10.000 eura, isplatit će im se 250 eura u slučaju rođenja djeteta", navode iz Croatia osiguranja.

Istina je i ta da police osiguranja obično vežemo za ideju o mogućim lošim događajima kada police mogu biti od velike pomoći. Tako u ovom osiguranju uz osnovnu policu osiguranja života nude i dopunsko osiguranje malignih bolesti. "Kod njih se ugovoreni osigurani iznos isplaćuje po dijagnozi bolesti i dopunsko osiguranje teško bolesnih stanja koje pokriva teško stanje kao što su ishemična bolest srca, srčani infarkt, moždani udar, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, AIDS, kronično zatajenje bubrežnih funkcija, zatajenje jetre, ankilozantni spondilitis (Bechtereva bolest), reumatski artritis i zloćudne bolesti“, navode u Croatia osiguranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok kod osiguranja nekretnina obično pomislimo na one velike i dramatične stvari kao što su požari i poplave, iz UNIQUA osiguranja podsjećaju i na manje stvari koje će osiguranje pokriti kao što je hitni dolazak bravara ako zaboravite ključ s unutarnje strane stana. Osiguranje će pokriti i trošak dolaska staklara ako se razbije prozor.

„Takve i slične situacije najbrže se rješavaju iz UNIQUA kućnu asistenciju koja je dostupna 24 sata dnevno, 365 dana u godini“, navode. Od zanimljivijih stvari je da ima i osiguranje koje će pokriti trošak ako dijete loptom razbije prozor susjedu, ako vam tegla s balkona padne i ozlijedi prolaznika ili ako se susjedu digne parket jer mu je procurila voda iz vašeg stana zbog puknute cijevi. Tu se radi o polici osiguranja nekretnine koja pokriva i osiguranje od privatne odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nespretni u inozemstvu

„U UNIGUA osiguranju privatna odgovornost u paketu Ekskluziv vrijedi na području cijele Europe. To znači da pokriva i štetu koju osiguranik može nekome nenamjerno prouzročiti dok je na putovanju. Na primjer, ako tijekom razgledavanja u dućanu slučajno razbije neki predmet ili nekoga ozlijedi", također napominju.

Napominju i da mnogi ne znaju da vrtići i škole imaju osiguranje djece u slučaju nezgode i to ne samo u školi i vrtiću, nego i kad nisu tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mnogi roditelji ne znaju da su njihova djeca ovim osiguranjem zaštićena od nezgode, ne samo za vrijeme boravka u vrtiću ili školi, nego 24 sata dnevno, cijele godine, uključujući i školske praznike", navode iz UNIQUA osiguranja. Roditeljima je to svakako korisna informacija.

Vozačima bi moglo biti korisno znati da uz obvezno autoosiguranje mogu ugovoriti i dodatna osiguranja koja će pokriti troškove odvjetnika i sudskog postupka ako se nešto dogodi i pokrene se prekršajni ili kazneni postupak osiguranika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

I Wiener osiguranje je na naš upit izdvojio neke zanimljivosti ili "fun facts" iz svijeta osiguranja. "Izdvajamo osiguranje privatne imovine 'MOD' u okviri dodatnih pokrića koje će do određenog limita pokriti trošak sadnje drveća i ukrasnog bilja u slučaju požara ili izlijevanja vode. Ako se dogodi nezgoda pa nestane struja, pokrit će se i trošak hrane koje je propala jer hladnjak nije radio. Ako se nezgoda dogodi za vrijeme godišnjeg odmora pa se osiguranik mora vratiti kući, do određenog limita pokrit će se i trošak povratka", navode u Wiener osiguranju.

A kad konvencionalna medicina ne uspije riješiti problem ili bol, navode kako će njihovo dobrovoljno zdravstveno osiguranje pokrit i kiropraktiku te akupunkturu. "Osobe koje imaju problema s odvikavanjem od pušenja ili s prekomjernom težinom, mogu pokušati svoju napore poboljšati tretmanom akupunkture na teret Wiener zdravstvenog osiguranja", navode kao zanimljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osiguranje nudi i 'ćakulu'

Tko ne može spavati, osiguranje nudi i "ćakulu" s liječnikom.

„Jedinstvena usluga na tržištu je i mogućnost video razgovora s liječnikom 24 sata dnevno na teret Wiener zdravstvenog osiguranja. Možda se neće svi zdravstveni problemi riješiti razgovorom s liječnikom, ali je zanimljiva mogućnost da i u slučaju nesanice u ranim jutarnjim satima klijenti mogu uspostaviti video poziv s liječnikom čiji savjeti mogu biti korisni za unaprjeđenje zdravlja“, navode iz tog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je netko teže pokretan kad dođe iz bolnice, postoje programi koji se snositi i trošak hrane na kućnu adresu. "Dostava hrane može se organizirati i za članove obitelj koji su kod kuće dok se osiguranik nalazi na bolničkom liječenju", navode u Wiener osiguranju.

A evo nešto i za one s problemima sluha. „Istaknuli bismo kako smo jedno od rijetkih društava koje nudi osiguranje kohlearnih implantata, koji služe kao rješenje problema sa sluhom kod djece i odraslih“, navode ali i ističu da imaju i osiguranje glazbenih instrumenata te elektroakustičnih aparata pa se osigurati može i cijeli glazbeni sastav, odnosno njihovi instrumenti i kovčezi. To vrijedi i za one koji sviraju po svadbama, ugostiteljskim lokalima i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Allianz Hrvatske kao zanimljivost izvukli su osiguranja pomoći u kući te će se polica "aktivirati" ako dođe do najezde štetočina u dom. Navode da daju i pokriće od gnijezda osa ili stršljena na vanjskom zidu kuće, podsvođa ili krova. "Postoji i grupno osiguranje kućanskih uređaja pa će se organizirati i pokriti troškove popravka, odnosno pokriti putne troškove, troškove rada majstora te rezervnih dijelova", navode u Allianzu.

U polici zdravstvenog osiguranja zanimljivo je da svi njihovi paketi pokrivaju i troškove MR-a i CT-a, a viši paketi osiguranja pokrit će i trošak DNK test na nasljedne oblike karcinoma. Postoje i police koje će do 10.000 eura pokriti trošak helikoptera ili aviona u slučaju spašavanja, navode u Allianz osiguranju. Nude to i drugim osiguranjima po sličnim policama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

I oni nude osiguranje od privatne odgovornosti pa će pokriti trošak štete koju napravi dijete svojom nepažnjom u dućanu ili ako malac biciklom razrede auto susjedu. Polica pokriva i štetu koju napravi nečiji ljubimac, ali i bračni te izvanbračni drug koji dijeli adresu osiguranika.

Iz Grawe Hrvatska također potvrđuju da će nagradi ako dijete osam razreda završi s odličnim uspjehom i ako ima dječje životno osiguranje TOBI. "Krajem školske godine pozivamo ih da nam se jave ako ostvare navedeni uspjeh, a mi pripremamo prigodne nagrade", naveli su. U sklopu životnog osiguranja GRAWE ELITE 20 PLUS osiguranici su zaštićeni i u slučaju ako netko oboli od 20 teških bolesti dok su pokrivena i njihova djeca u slučaju 10 teških bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrivaju i plastične operacije

Zanimljivo je da postoji i, takozvano, kolektivno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja. Osiguranik tada ima prvo i na kozmetičke operacije ako su potrebne, a osiguranje će pokriti i trošak naknade za psihološku pomoć. I oni nude osiguranja od privatne odgovornosti, pa i ako u gostima prolijete crno vino po tepihu domaćina. Osiguranje će pokriti štetu. Ako skijate i naletite na drugog skijaša pa ga ozlijedite, osiguranje će i tada pokriti trošak opreme i ozljede skijaša.

Uz policu njihovog obaveznog autoosiguranja, može se ugovoriti i dodatno osiguranje GRAWE MOBIL pa ako se nešto i dogodi na cesti, osiguranik ima pravo na organizirani prijevoz ili najam vozila. Polica će pokriti i trošak noćenja. Ako netko na putu izgubi ključ auta ili ga ukradu, ovakva polica pokrit će i trošak dostavljanja rezervnog ključa, ali i rezervnih dijelova, čuvanje vozila...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjet? Provjerite svoje police, sitna slova, pitajte u osiguranju za detalje. Možda se iznenadite.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo