ŠIRI SE PANIKA / Jesu li ludi, hrabri ili nešto treće? Masovna okupljanja otkazuju se diljem svijeta, ali ne i u Rijeci

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema aktualnim podacima, potvrđeno je 79.360 oboljelih od koronavirusa u svijetu, a u Europi njih 178

24.2.2020.
18:23
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Najveći mobilni sajam na svijetu, Mobile World Congress (MWC) u Barceloni, otkazan je zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Otkazani su i sajmovi kao HVAC&R u Japanu, pred otkazivanjem je Game Developers Conference (GDC) u San Franciscu, otkazan je karneval u Veneciji, modni tjedan u Milanu... No, Rijeka svoj karneval nije otkazala, unatoč upozorenjima i brojnim gostima iz Italije.

Time se postavljaju brojna pitanja, koja još uvijek nemaju odgovora i sugeriraju poveću nonšalanciju gradskih čelnika u Rijeci. No, dok se ne očituju o razlozima neotkazivanja karnevala, možemo samo nagađati zašto se on održao. Moguće da su sto posto bili svjesni kako opasnosti nema te da nisu ništa prepustili slučaju ili, ne daj Bože, podcijenili situaciju zbog koje je u Italiji zaraženo više od 120 ljudi i umrlo njih šestero. Time je naša susjedna zemlja najpogođenija koronavirusom u cijeloj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god, Velika međunarodna povorka prošla je centrom grada, a u njoj je bilo više od 11.000 sudionika. Bilo je i inozemnih gostiju, onih iz Galwaya, Eshca, Kaunasa, Novog Sada, Veszprema i Matere, talijanske pokrajine. No, pristigli su i gosti iz Indije, Japana te Sjedinjenih Američkih Država.

Dovoljno je da se tamo pojavila samo jedna osoba zaražena koronavirusom pa da se on počne širiti i zato ostaje nada kako riječki čelnici ništa nisu prepuštali slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Riječka međunarodna povorka privukla više od 11.000 maškara: Među njima i Vojko Obersnel kao Jovanka Broz

Image

Riječka međunarodna povorka privukla više od 11.000 maškara: Među njima i Vojko Obersnel kao Jovanka Broz

Istovremeno, pozitivne informacije na tu temu daje ministar zdravstva Vili Beroš jer navodi da će se učiniti sve kako bi se spriječilo širenje epidemije u Hrvatskoj. Ujedno, Krizni će stožer djelovati u dva smjera - pokušati spriječiti ulazak koronavirusa u Hrvatsku, a ako se ipak pojavi izolirat će se bolesnika i sve njegove kontakte kako bi se ograničilo širenje.

"Ne treba dizati paniku. Dva su osnovna pravca djelovanja Hrvatske. Prvo je spriječiti dolazak virusa u Republiku Hrvatsku i drugo, kada se virus pojavi na pravi način ćemo reagirati i ograničiti širenje. Na tragu toga djelujemo i na tom tragu su sastanci Vlade. Situacija se prati u aktualnom vremenu i shodno tome se prilagođavaju mjere opreza. Podići ćemo stupanj opreza, ali ponavljam, nema mjesta panici", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ocijenio je, nakon brzog širenja zaraze u Italiji gdje je preminulo pet osoba, da je na području Europe rizik od zaraze novim koronavirusom "nizak do umjeren".

Prema aktualnim podacima ECDC-a, 79.360 oboljelih od koronavirusa potvrđeno je u svijetu, a u Europi je utvrđeno 178 slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je oboljelih u Italiji, slijede Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Švedska, Finska i Belgija. U svijetu su dosad umrle 2,463 osobe.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na službenim internetskim stranicama HZJZ-a u nedjelju su objavili zadnje informacije i podatke o koronavirusu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je dosad u Hrvatskoj laboratorijski obrađeno 18 osoba, kod kojih je postavljena sumnja na bolest, i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na koronavirus.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo