zovko otišao iz odbora za kulturu / Još jedna ostavka u HDZ-u: 'Šef stranke tijekom pregovora nijedom nije nazvao Anju Šovagović'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Potpredsjednik HDZ-ova Odbora za kulturu Jure Zovko u četvrtak navečer je preko Facebooka objavio da je dao ostavku na to mjesto

22.1.2016.
8:32
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo
Image
donosimo popis ministara /

Orešković predstavio novu Vladu: 'Ovo je Tim's team! Zdravi miks starih i novih'

Image
donosimo popis ministara /

Orešković predstavio novu Vladu: 'Ovo je Tim's team! Zdravi miks starih i novih'

Nakon što je u četvrtak mandatar Tihomir Orešković predstavio svoju vladu i svojih 20 ministara, mnogi u HDZ-u ostali su razočarani ispadanjem nekih kandidata iz utrke za ministarsko mjesto. 

Tako je siguran kandidat za ministra zdravlja Ante Ćorušić podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog Odbora za zdravstvo, a u četvrtak navečer potpredsjednik HDZ-ova Odbora za kulturu Jure Zovko učinio je isto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju odluku objavio je na Facebooku. 

"Prije pet minuta nazvao sam Anju Šovagović i podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Odbora za kulturu HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je što Vrhovništvo HDZ-a nije prepoznalo kvalitetu i stručnost Odbora, a smatram pomanjkanjem kulture da šef stranke tijekom pregovora i razgovora nijednom nije nazvao gospođu Šovagović da se s njom posavjetuje tko bi bio prikladan kandidat(kinja) za minstr(icu)a. Napominjem da je HDZ-ov odbor jednoglasno za ministricu predložio gospođu Anju Šovagović", napisao je Zovko.

Naime, Anja Šovagović nije imenovana novom ministricom kulture iako se zadnjih godinu dana u javnosti govorilo kako je ona siguran izbor za tu funkciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković se za funkciju ministra kulture odlučio za izvjesnog Zlatka Hasanbegovića koji s kulturom nema nikakve veze, a kulturnu javnost su još više zgrozile njegove izjave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije usprotivilo njegovom imenovanju te je izrazilo zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra.

"HND najoštrije se protivi imenovanju Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture u novoj Vladi RH, nadležnim i za "discipliniranje“ nepoćudnih novinara, izražavajući zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra u hrvatskoj Vladi", upozorava HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da je to osoba koja je izjavila kako je antifašizam, jedna od temeljnih odrednica Ustava RH, zapravo "floskula".

"Ta skandalozna izjava Zlatka Hasanbegovića nije jedini njegov javni istup protivan temeljnim vrijednostima demokratskog društva. Taj kandidat za ministra kulture bio je svojevremeno i članom Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), što ga je utemeljio ustaški Poglavnik Ante Pavelić", navodi HND u priopćenju objavljenom u četvrtak kasno navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća i da je čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, koji bi trebao biti formalno drugi čovjek u novoj Vladi RH, prije nekoliko mjeseci je u tjedniku "Globus" najavio da će novinari morati podržavati vlast kada Domoljubna koalicija pobijedi na izborima. Mandatar nove hrvatske Vlade Tihomir Orešković, u kojoj bi formalno drugi čovjek trebao biti Karamarko, u četvrtak  je obznanio kako će u petak u Hrvatskom saboru za ministra kulture, u čijem su djelokrugu rada i mediji, predložiti Zlatka Hasanbegovića.

HND ističe kako će o tome obavijestiti i Međunarodnu federaciju novinara (EFJ), Odjel za medije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), te Medijsku organizaciju jugoistočne Europe (SEEMO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platforma 112 uputila otvoreno pismo Oreškoviću

Platforma 112, koja okuplja 20-tak nevladinih udruga uputila je u četvrtak otvoreno pismo mandataru nove Vlade Tihomiru Oreškoviću vezano za predložene ministre kulture Zlatka Hasanbegovića i hrvatskih branitelja Mije Crnoje.

Platforma 112 u svom pismu ističe da se mandataru Oreškoviću obraćaju jer smatraju da je kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović apsolutno neprimjerena osoba za položaj na koji ga želi imenovati. Upozoravaju i da je apsolutno nedopustivo nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećajući na ranije Hasanbegovićeve izjave kako  "antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu", ili "…prema salonskim apologetima, bez obzira je li riječ o konjunkturnim povjesničarima ili 'subverzivnim' aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir....", drže da to pokazuje kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva te time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva.

Podsjećaju i da je Hasanbegović više navrata posprdno govorio o "ideologiji ljudskih prava“ čime je za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara pokazao nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacije. Također, iskazao je i izraženu netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava proglašavajući ga protudržavnom aktivnostšću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegovo javno djelovanje i kao predsjednika Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, i člana HOP-a (utemeljitelj Ante Pavelić), i kao povjesničara čije izjave i tekstovi imaju malo veze s istinom a puno s ostrašćenim revizionizmom, moraju biti nedvosmislenom zaprekom za imenovanje na čelnu poziciju Ministarstva kulture", navodi Platforma 112 u pismu.

Pozivaju Oreškovića da povuče i nominaciju za imenovanjem Mije Crnoje ministrom branitelja jer, drže, njegova najava izrade Registra izdajnika Republike Hrvatske primjerenija je državnom uređenju Sjeverne Koreje, a ne demokratskoj državi, članici EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo