Svađa oko 'igračaka' / Još malo svađe oko ukrasne bojne na Pantovčaku, Banožić: 'Predsjednik treba znati da HV nije njegova igračka'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Njima je to i dalje vrijedno javne uzajamne paljbe jedan po drugome i pomalo uokolo

26.10.2021.
15:47
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

U novoj epizodi igara bez granica oko zapovjednika protokolarne bojne na Pantovčaku, prvo je predsjednik Zoran Milanović odluku ministra obrane Marija Banožića o umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika nazvao "nezrelom i osvetničkom", na što je ministar uzvratio priopćenjem.

Ocijenio je da se predsjednik neprimjereno odnosi prema HV-u i da se ponaša  neprofesionalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka", naveo je, a onda krenuo u suštinu svađe:

"Oštro demantiram da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu. Ponavljam da je riječ o brigadiru kojem je isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne te mu je sukladno zakonu, po potrebi službe i u skladu s Planom izdvajanja osoblja za 2021. prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je predsjedniku Republike uzvratio na tvrdnju da će on pitanje "svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način vojnički, zapovjedno"; konstatirao je da su svi, tako i predsjednik, dužni poštovati zakone, odnosno zakonom propisanu hijerarhiju, procedure i nadležnosti.

Image
pratite na portalu /

Milanović o Banožiću: 'To su kamikaze. Pojavio se nekakav junior ministar. Plenković to mora riješiti'

Image
pratite na portalu /

Milanović o Banožiću: 'To su kamikaze. Pojavio se nekakav junior ministar. Plenković to mora riješiti'

"U skladu s Ustavom, Predsjednik Republike Hrvatske je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga što nitko ne dovodi u pitanje, ali su nadležnosti Predsjednika Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno propisane Zakonom o obrani kojega je 2013. godine Milanovićeva Vlada predložila, a Hrvatski sabor donio i koji je i danas na snazi. Stoga Predsjednik Republike svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako kome još nije jasna razina besmisla sukoba ministra i predsjednika, Počasno-zaštitna bojna ima 300 pripadnika, a njena svrha postojanja je: Zaštita i osiguranje Predsjednika-ce RH i Vrhovnog zapovjednika-ce Hrvatske vojske te izvođenje počasno ceremonijalnih radnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo