smanjivanje naknada za osobe s invaliditetom / Juretić tvrdi da se najpotrebniji ne moraju brinuti: 'Nitko neće biti zakinut'

U proračunu za 2016. nije rezano samo srednjoškolcima, znanosti i socijali. 45 milijuna kuna manje predviđeno je za osobe s invaliditetom

16.3.2016.
18:54
VOYO logo

Mirko Iličić je paraplegičar i u kolicima punih 26 godina. Kaže osobama s invaliditetom treba dodavati, a ne oduzimati.

"Kao što im je zdravlje ugroženo invaliditetom tako i prava - kad imaš malo i kad ti još oduzmu tu se nema što dodati. Ja živim s mamom koja skrbi o meni 24 sata", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u proračunu nije vidljivo kako će osobe s invaliditetom biti zakinute, ministrica poručuje da se najpotrebniji ne moraju brinuti.

"Nikome nije ništa oduzeto. To što su smanjenje određene stavke ne znači da će osobe biti zakinute. I budite uvjereni da nitko neće biti zakinut", izjavila je Bernardica Juretić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je nedopustivo manjak u proračunu rješavati preko leđa najosjetljivijih smatraju i u Uduruzi oboljelih od multiple skleroze.

"Dragi predstavnici izvršne vlasti, ovaj puta počešite se po glavi. Dobro razmislite što ćete s pravima osoba s invaliditetom. Tu se radi o 10 posto populacije, gotovo pola milijuna ljudi", poručila je Mirjam Jukić, koja i sama boluje od multiple skleroze - bolesti s tisuću lica. Kaže tako je i s drugim oblicima invaliditeta, nemoguće ih je strpati u jedan koš i za sve uvesti imovinski cenzus po istim kriterijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće mi nije jasno kako to misle napraviti. Mislim da je to nemoguće. Morat će o tome razmisliti i vjerujem da će odustati od ovakvih najava", dodala je Jukić. 

Imovinski cenzus za socijalne naknade ja jasan: onaj tko ima drugu nekretninu ne može je ni primati - poručuje Juretić. Bivša ministrica socijalne politike tvrdi da takvi u sustavu ni ne postoje, a ako se pak potkradu, riječ je o broju ravnom statističkoj grešci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani moraju znati na koja će se to prava uvoditi imovinski cenzus zbog toga što svako uvođenje cenzusa koji će morati neke stvari plaćati, a do sada nisu, definitivno ih stajati jednog životnog standarda", rekla je Milanka Opačić. 

Trinaest saveza osoba s invaliditetom saborskim zastupnicima je uputilo pismo u kojem traže da se imovinski cenzus za naknade građanima i kućanstvima ni u kojem slučaju ne primjeni na osobe s invaliditetom. Odgovor još čekaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike