Traktori s ekranima / Kakav mora biti poljoprivrednik za 21. stoljeće: bespilotne letjelice i GPS uređaji standardna oruđa

Modernizacija i ulaganje ključni su za konkurentnost. No istovremeno, poljoprivrednici se bore s elemntarnim nepogodama, niskim cijenama otkupa, nedostatkom zemljišta

4.10.2017.
18:53
VOYO logo

Bespilotne letjelice za kontrolu usjeva, traktori koji voze sami, uređaji koji GPS-om bilježe gdje ste sve bacili umjetno gnojivo. Poljoprivreda je to 21. stoljeća koja polako dolazi i u Hrvatsku. O njoj se jutros raspravljalo i na konferenciji u Zagrebu gdje je ministar poljoprivrede najavio da će se modernizirati i sama država.

U Josipovom traktoru na sve strane - kablovi i ekrani. Posljednjih godinu dana sustav odrađuje velik dio posla umjesto njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se pojavi zeleno svjetlo, to znači da je taj dio posla napravljen", pokazuje nam opremu unutar traktora Josip Šipoš, poljoprivrednik iz Suze.

Josip samo vozi, a računalo prati gdje je već bacio i koliko umjetnog gnojiva. 

"Povezan je s GPS sustavom, ima u sebi vagu i kalibraciju, prepoznaje krupnoću zrna i koliko mu zadajemo kilaže po hektar, on sam to sebi odrađuje", objašnjava nam Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nikad dva put ne baca na isto mjesto... Josip je jedan od prvih u Baranji koji je kupio takav njemački sustav za 150 tisuća kuna.

"Puno olakšava jer moramo se držati tih nitratnih direktiva da ne smijemo previše bacati, a moramo bacati da imamo urod po hektaru i da uštedimo", ističe Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je modernizacija poljopriovrede dobra poslovna prilika - shvatili su i u Agriviju, hrvatskoj tvrtki koja je po proizvodnji softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjiom prepoznata u cijelom svijetu.

"Ukratko, pomažemo im da povećaju svoju produktivnost i profitabilnost. Danas naš sustav koristi više od 40 tisuća farmera u 150 zemalja", kazao nam je Matija Žulj iz tvrtke Agrivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opravdan razlog da baš direktor Agrivija govori na Večernjakovoj konferenciji "Poljoprivreda za 21 stoljeće". Ministar tvrdi, hrvatski su poljoprivrednici moderniziraju, dijelom novcem Europske unije. 

"Već danas nabavljaju najmodernije tehnologije: da li su to plastenici koji su ili staklenici koji su i klimatizirani i navodnjavani - znači apsolutna kontrola temperature i svih klimatskih uvjeta do niz modernih farmi koje se rade", izjavio je Tomislav Tolušić (HDZ), ministar poljoprivrede

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sama država će se uskoro modernizirati. Već idućeg proljeća besiplotne letjelice koristit će se za kontrolu mora i ribarstva.  

"To je nešto što želimo napraviti u segmentu poljoprivrede, znači poljoprivrede u užem smislu nadzora poljoprivrednih površina, kontrole isplate poticaja: aha, rekao si da proizvodis nesto, nema toga- vrati poticaj budi kažnjen", kazao je Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modernizacija i ulaganje ključni su za konkurentnost. No istovremeno, poljoprivrednici se bore s elemntarnim nepogodama, niskim cijenama otkupa, nedostatkom zemljišta. Zbog svega, ukupna proizvodnja godinama pada.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo