akcija darivanja / Kako bi i djeci s malignim oboljenjima ovo bilo najljepše doba godine, udruga Sanus treba vašu pomoć!

Image
Foto: Udruga Sanus

Akciju darivanja podržao je i naš poznati chef Ivan Pažanin, koji je sudjelovao na likovnoj radionici i pozvao ljude da se uključe u čim većem broju

5.12.2021.
10:00
Udruga Sanus
VOYO logo

Udruga Sanus osnovana je prije 30 godina, a imala je jedan jasan cilj - unaprjeđenje kvalitete života  djece i mladih oboljelih od malignih bolesti i njihovih obitelji. Kako bi to postigli provode niz aktivnosti, od osiguravanja besplatnog smještaja za roditelje za vrijeme hospitalizacije djece, preko psihosocijalne pomoći, do raznih aktivnost poput radionica i rehabilitacijskih kampova. I još mnogočega, a jedna od njihovih hvalevrijednih aktivnosti je i podjela božićnih poklona djeci koja će se održati prije Božića.

"Uspostavljanje dijagnoze maligne bolesti kod djeteta čini jedno od najstresnijih iskustava koje se može dogoditi u obitelji. Za roditelje je to psihološki i egzistencijalni izazov, a stres je izuzetno visok", objasnila nam je djelatnica udruge Ivana Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I taj stres naravno nije visok samo za roditelje, nego i za djecu, za koju udruga organizira psihosocijalnu podršku putem edukativnih radionica. No, malo što umanjuje dječji stres kao radost primanja božićnih poklona, uz ostala blagdanska veselja.

Image
'božić s dobrom voljom' /

FOTO Njihove želje su skromne: 'Donijela sam hranu, a dijete je izvadilo sirove hrenovke, sjelo u kut i počelo jesti. Da ti srce pukne'

Image
'božić s dobrom voljom' /

FOTO Njihove želje su skromne: 'Donijela sam hranu, a dijete je izvadilo sirove hrenovke, sjelo u kut i počelo jesti. Da ti srce pukne'

"Tradicionalno pred kraj godine, u predblagdansko vrijeme, u prostoru udruge organiziramo Božićno druženje za naše članove/obitelji, izložbu dječjih radova nastalih na radionicama tijekom godine uz podjelu božićnih paketića za djecu svih dobnih skupina i njihove obitelji. Ove godine planiramo podijeliti 110 paketića uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera zaštite i to našim članovima/obiteljima kojih je 92, a preostale djeci koja se trenutno nalaze u liječenju Zavoda za hemato-onkologiju Klinike za dječje bolesti KBC-a Split", rekla nam je Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je radost velika'

U aktivnostima im pomažu brojni volonteri, odnosno 'Mladi Sanusa'. To je neformalna grupa mladih liječenih od maligne bolesti u djetinjstvu, ali i njihovih sestara i braće, koji kroz razne volonterske aktivnosti žele biti podrška djeci i mladima u liječenju kao i njihovim obiteljima.

"Svjedoci su da je rak pobjediv, a pružanje nade u pozitivan ishod liječenja najvrjednije je što mogu dati djeci u liječenju i njihovim roditeljima. Isto tako žele biti zagovarači promjena osvješćivanjem javnosti o raku kod djece kao i problemima i poteškoćama s kojima se djeca i njihovi roditelji susreću za vrijeme i nakon liječenja", objasnila je Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanus

A nedavno je njihovu akciju prikupljanja poklona podržao i poznati kuhar Ivan Pažanin. Kroz sudjelovanje na likovnoj radionici družio se s djecom i pomogao u osmišljavanju izložbe dječjih radova.  

"To je nešto što mi radimo svake godine, obraćamo se donatorima. Ono što dobijemo, od toga formirano poklone. Dosadašnjih godina smo znali dobivati već zapakirane pakete, Grad Zagreb je godinama donirao gotove paketiće s igračkama, slatkišima, loptama i sličnim stvarima. Zna se dogoditi da dobivamo stvari od OPG-ova. Ove nam je godine na primjer Maraska donirala mnogo sokova, Kraš slatkiše. mi se obraćamo njima tako da im kažemo da nam mogu pomoći financijskom potporom ili svojim proizvodima", objasnila je Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A djeca se poklonima neizmjerno vesele, bilo da su još mali ili već odrasliji.

"Čim te se netko sjetio s nečim, neovisno o tome kakav je taj poklon, odmah ti je toplo oko srca. Pogotovo kada si u udruzi sa svojim prijateljima i bližnjima. Djeca su uvijek sretna što god da dobiju. Mi inače darujemo tu djecu kada god je moguće. Sada nam opet kreće zimski kamp koji imamo svake godine, i tu bude isto poklona i donatora. Radost dolazi i kroz radionice i druženja, oni se uvijek vesele, kada god ih se netko s nečim sjeti. To je radost velika", rekla je Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjela će biti prije Božića, a za sada još nemaju dovoljno poklona. Odaziv je takav kakav je, kažu da za sada nije baš najbolji, no i kako vjeruju da će na kraju sve dobro ispasti. Možete im pomoći i vi, a sve informacije o tome na koji način možete donirati i uključiti se u rad udruge pronaći ćete na njihovim stranicama.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo