SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM / Kako će izgledati škola u jesen? 'Živa riječ nastavnika - to je ono što mora ostati. Učenik nas mora čuti i vidjeti'

Kako će sve izgledati trebalo bi biti poznato do polovice kolovoza, odnosno tri tjedna prije početka nastave

29.7.2020.
15:00
VOYO logo

Do početka nove školske godine još je 40 dana, a još je manje vremena za odluku novog ministra Radovana Fuchsa kako će točno nastava izgledati i koja će pravila vrijediti.

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Fuchs razgovarao s predstavnicima nastavničkih Facebook grupa: Hoće li se učenici u rujnu vratiti u školske klupe?

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Fuchs razgovarao s predstavnicima nastavničkih Facebook grupa: Hoće li se učenici u rujnu vratiti u školske klupe?

Konzultacije i sastanci ministra s učiteljima i učiteljicama su u tijeku, a glavna tema je povratak u školske klupe i prioritet nastava u učionicama za sve učenike i učenice. Predstavnici dviju nastavničkih grupa koje broje više od 20.000 članova i članica nakon sastanka s ministrom su zadovoljni.

''Po onome što smo čuli i o čemu smo razgovarali ja sam sigurna da će se učenici i učenice vratiti u škole. Sad - hoće li to biti potpuno ili djelomično, ovisi o tome kako će se situacija odvijati'', kaže Tamara Šoić iz nastavničke grupe 45 minuta. 

Cilj je da sva djeca što dulje idu u školu - poručuju iz resornog Ministarstva. Najavili su sastanak s epidemiolozima, a planovi za organizaciju nastave i upute za boravak u školi su u pripremi.

''Treba naći način kako, nemaju sve škole iste uvjete. Za škole u jednoj smjeni moguće je da se podijele pa da dio ide ujutro, dio popodne. Ali velike škole koje već sada rade u dvije smjene - bit će teško naći način da se drži epidemioloških mjera'', kaže Josip Matković iz nastavničke grupe Školska zbornica.

Ako virus uđe u škole, u Ministarstvu razmišljaju da određeni učenici, razredi ili škola nastavu prate na daljinu i to, po mogućnosti, u realnom vremenu.

''Da smo se sada uključili u nastavu u realnom vremenu, uživo, sustav bi pao. Treba svima omogućiti iste uvjete, nemaju svi učenici doma internetsku vezu, a nemaju ni svi učitelje svu opremu doma kakva treba'', kaže Matković.

''Živa riječ nastavnika - to je ono što mora ostati. Učenik nas mora čuti i vidjeti - kako u realnom vremenu, snimka ili u razredu - to je manje bitno, ali taj kontakt, to ne smije nestati'', kaže Šoić.

Dok se čeka odluka ministra, bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručuje da je najizglednija Živa riječ nastavnika - to je ono što mora ostati. Učenik nas mora čuti i vidjetikombinacija nastave uživo i na daljinu: ''Vjerojatno će se dogoditi da je određeni dio učenika i učenica u samoizolaciji, da su u rizičnoj skupini, isto vrijedi i za nastavnike i nastavnice. Tako da treba osim nastave u učionicama predvidjeti i mješoviti model. U kojoj mjeri to kombinirati i čemu dati prioritet, ovisi o epidemiološkoj situaciji''.

I dok je na snazi mjera fizičke distance, ona društvena za djecu nikako nije dobra - poručuju liječnici i liječnice školske medicine. Uz osnovna pravila održavanje razmaka i higijene ruku morat će se osigurati i drugi uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobro je da u razredu bude manje djece. Bilo bi dobro da ako sva djeca krenu u školu da se odmori organiziraju na drugi način - da svaki razred koristi odmor u svoje vrijeme i da se ne stvaraju gužve'', napominje Tatjana Petričević Vidović iz Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu. 

Kako će sve izgledati trebalo bi biti poznato do polovice kolovoza, odnosno tri tjedna prije početka nastave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo