što nas očekuje? / Kako ćemo živjeti u 2022. U Vladi su optimistični, a poduzetnici pak oprezniji. Saznajte sve detalje i predviđanja

Jučer je u državni proračun sjelo prvih 818 milijuna eura.

29.9.2021.
18:55
VOYO logo

Kako ćemo živjeti u 2022.? Nakon uspješne turističke sezone i prvih pristiglih milijardi kuna iz Europske komisije u Vladi su optimistični, a čestitke su u Banske dvore stigle i s Pantovčaka. Poduzetnici pak oprezniji, rastu cijene energenata i sirovine, a potrošači mogu očekivati i nova poskupljenja. Sve se to moglo čuti na tradicionalnoj Liderovoj konferenciji pod nazivom Dan velikih planova. 

Kako smo brzo pali prošle godine, tako smo se brzo i oporavili, što je iznenadilo i guvernera HNB-a.
"Znate da su me zvali optimistom u 6. mjesecu, da sam preoptimističan, jer smo imali najbrže prognoze oporavka, na koncu se ispostavilo da je oporavak i brže od onog što smo mi predviđali", rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz bankarski moratorij, i vladine potpore očuvana su radna mjesta, a Hrvatska sada ulazi u puno bolje razdoblje, optimističan je ministar gospodarstva.
"BDP bi trebao rasti i znatno više od projiciranih 6,5 posto i to nas veseli, vjerujem da će biti tako. Okolnosti nam idu na ruku, i to bih želio poručiti hrvatskoj javnosti, i njih treba iskoristiti, mislim da ovakvu šansu u posljednjih 30 godina naše neovisnosti nismo imali", rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Vladinom politikom zadovoljan je i predsjednik Zoran Milanović: "Hrvatska se iz ove krize izvlači zasad OK, Vladi priznanje na svemu što je napravila, nije mogla napraviti čuda, napravila je, izložila se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dobro, ja znam što smo radili, kako smo radili, ako se to sviđa i njemu, meni je najvažnije da se sviđa ljudima koji bi bez tih mjera ostali bez posla", poručio je premijer Plenković.

Prilika za iskorak su i milijarde iz euro fondova i mehanizama, koje, kaže Milanović, do sada nismo dovoljno povlačili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska dobiva puno jer je među manje razvijenijim državama ali da se vlast malo više potrudila i dobila još malo, to je zadatak svih zadataka za ovu generaciju. Hoćemo više, naprosto hoću više, ne mogu to drukčije artikulirati, treba uzeti sve", rekao je Milanović.

Jučer je u državni proračun sjelo prvih 818 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će velika šteta ako i jedan euro propustimo i ne dovedemo u Hrvatsku i pametno ne uložimo", rekao je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Poduzetnici ipak očekuju i tešku godinu, veliki je rast cijena energenata i sirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što znači da je taj pritisak na troškove toliki, da nećemo moći apsorbirati našim unutarnjim rezervama, već će se odraziti na prodajne cijene", rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

"Pozitivna vijest je da će kućanstva u sljedećih nekoliko mjeseci biti zaštićena po pitanju rasta struje i rasta plina no to neće ići dovijeka", poručio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje sve na snazi i žilavost hrvatske ekonomije, koja je za sad preživjela pandemiju, a cilj je od zemlje na začelju Europske unije, postati zemlja prosjeka Unije. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo