TRŽIŠTE NEKRETNINA / Kako do doma? Mladi radije kupuju stan, kuću samo ako košta do 100.000 eura

Image
Foto: Pixabay

Postoji potražnja i za građevinskim zemljištima, a cijene dosta variraju ovisno o lokaciji

27.10.2019.
16:40
Pixabay
VOYO logo

Prema najnovijim podacima objavljenim na web-stranici Crozilla.com, specijaliziranoj za trgovinu nekretninama, u kolovozu se ponuda kuća najviše pretraživala upravo u Osijeku. Prosječna tražena cijena stana tijekom rujna u Osijeku je iznosila 1012 eura, dok je za kvadrat kuće bilo potrebno izdvojiti u prosjeku 726 eura, stoji u istraživanju portala Njuškalo.

Time se Osijek prema traženim cijenama svrstava u kategoriju srednje skupih gradova gdje prednjači Dubrovnik s cijenom od gotovo 4000 eura za kvadrat stana i gotovo 5000 eura za kvadrat kuće, dok je s druge strane u Vukovaru potpuno drugačija situacija - kvadrat stana u prosjeku stoji 568 eura, a kvadrat kuće 420.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Očit je porast potražnje na tržištu u zadnje vrijeme, kako stanova tako i kuća, objašnjava agent za nekretnine Krunoslav Šabić Glasu Slavonije, a i on kao i mnogi njegovi kolegice i kolege razlog tome vidi u povećanim državnim subvencijama za kupnju nekretnine, ali i generalno boljoj ekonomskoj situaciji, zbog čega se definitivno osjeti rast potražnje: ''Što se tiče same prodaje kuća, tu je vrlo specifična situacija, jer su se one uvijek manje prodavale od stanova, mahom zato što su predstavljale višu razinu življenja. Stanovi su uvijek bili cjenovno pristupačniji i jednostavniji za održavanje, a većina mladih danas, uz europsko radno vrijeme i poznate obveze oko kuće, radije odabire stanove''.

''Danas je moguće za recimo 120.000 eura kupiti stan od 100 metara četvornih u nekoj urbanoj vili, a da bi sagradili novu kuću, uz dodatnu cijenu zemljišta, potrebno je između 150.000 i 200.000 eura. Također, primjećujem da se oni kupci koji žele kuću uglavnom odlučuju za nekretnine u neposrednoj okolici Osijeka gdje su one znatno povoljnije, pa čak i upola jeftinije", dodaje Šabić, i ističe kako postoji potražnja i za građevinskim zemljištima, a cijene dosta variraju ovisno o lokaciji.

Situaciju s najvećim brojem pretraženih kuća upravo u Osijeku prokomentirao je i agent za nekretnine Marijan Matijević, koji kaže kako se kuće doista više pretražuju u odnosu na neko ranije razdoblje: “Razlog za to je veliki nedostatak manjih stanova, jednosobnih, dvosobnih, pa čak i manjih trosobnih, zbog čega kupci obilaze i nerijetko kupuju kuće veličine trosobnog stana u Osijeku. Taj će se trend sigurno povećavati, a potražnja za kućama bit će veća, međutim, problem su kuće tržišne vrijednosti iznad 100.000 eura, jer do tog iznosa ima kupaca, ali iznad - teško''.

''Posebno je to izraženo u prigradskim naseljima gdje je teško prodati renoviranu ili novosagrađenu kuću, s obzirom na to da se zbog kompromisa udaljenosti od grada traže one od 40.000 do 70.000 eura. Ako se netko odluči za gradnju kuće na sagrađenoj građevinskoj čestici, na kojoj se primjerice nalazi kuća za rušenje, morat će izdvojiti od 80 do 120 eura po kvadratu”, zaključuje Matijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo