politička utakmica / Kako je Bandić od marginalca postao čovjekom od kojeg strahuju vladajuće političke stranke?

Bandića i njegov brzorastući klub teško da itko sada smije podcijeniti

29.10.2018.
18:53
VOYO logo

Politička arena u Hrvatskoj nikad nije bila ovako uzavrela zbog samo jednog čovjeka. Milan Bandić prije dvije godine bio je saborski marginalac, a sada od njega strahuju vladajuće političke stranke. Čak i prijete izlaskom iz koalicije jer zaziru od same ideje da zagrebački gradonačelnik participira u vlasti na nacionalnoj razini.

U političkoj utakmici koja se vodi na Markovu trgu u trenutku kada je oporba obezglavljena, a Milan Bandić u usponu sve je moguće, a njegov mogući ulazak u Vladu uveo je pomutnju u redove vladajuće koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je na Andreju Plenkoviću da neće dozvoliti rekonstrukciju Vlade koja se temelji na političkoj korupciji prije svega radi sebe samog. Ako dozvoli mi nećemo biti dio koalicije", kazao je saborski zastupnik Darinko Kosor (HSLS).

Šefu HSLS-a, stranci koja u saboru ima samo jedan glas, uzvratio je Bandić ironično. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da smo možda i razmišljali o mogućoj participaciji u Vladi, nakon ove njegove prijetnje ozbiljno razmišljamo da ne participiramo. Ne želim rušiti koaliciju. Kosor je prevažan čimbenik u koaliciji da bi se ja igrao", komentirao je Milan Bandić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti.

Uzeo im je Mariju Puh, pa i iz HNS-a sada poručuju, ako  Bandić ulazi u Vladu, dvoje njihovih ministara izlaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema mjesta potpori Bandiću niti njegovim suradnicima", kaže Stjepan Čuraj, (HNS) saborski zastupnik.

Premijeru su važni svi partneri, a u svemu ne vidi problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam čemu egzaltiranost bilo kojeg partnera u Vladi. Imamo redovite sastanke. Nisam nikad vidio bilo kakav problem", smatra Andrej Plenković, (HDZ) predsjednik Vlade.

Ostali u HDZ-u složni su da govora o rekonstrukciji Vlade nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti se o tome raspravljalo, niti je gospodin Bandić tražio razgovor na tu temu, niti o tome razmišljamo, niti ima potrebe", rekao je Branko Bačić, (HDZ) predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

"Nismo oko toga razgovarali. Razgovarat ćemo ako bude i kad bude vrijeme za to", kaže Tomislav Tolušić, (HDZ) potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oporbi premijeru nude rješenja. "Najbolje da premijer imenuje posebnim savjetnikom za korupciju Milana Bandića", našalio se Gordan Maras, (SDP) saborski zastupnik.

"Njihovo preslagivanje će biti tresla se brda rodio se miš", misli Božo Petrov, (MOST) saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu svi mirno spavati. Ja mogu biti ili gradonačelnik, ili predsjednik države ili premijer, treće ništa, ali sve u svoje vrijeme nisam bacio koplje u trnje", dodaje Bandić.

Bandić pak bilo kao gradonačelnik ili stranački itekako politički dela. U Bjelovaru je dogovorio suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nemamo zastupnike. Nitko ne pojačava klub, ovo je doista suradnja iz uvjerenja", rekla je Đurđa Adlešič, članica Središnjeg odbora Akcije bjelovarsko- bilogorske.

Sa ili bez uvjerenja Bandićev saborski klub već broji deset, a možda i 11 zastupnika. Puno više Bandić najavljuje uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mjesec dana jer sam ponekad proročica Pitija, pa nešto znam što će se dogodit za mjesec dana", šali se Bandić.

Iako Bandićevi zastupnici, smatraju neki, i nemaju nekog izbora već glasovati za odluke Vlade. Bandića i njegov brzorastući klub teško da itko sada smije podcijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo