planovi fakulteta / Kako je pandemija koronavirusa promijenila studentski život? 'Oni koji su online također mogu sudjelovati'

Pravi studentski život nedostaje većini mladih

10.10.2020.
9:09
VOYO logo

Akademska godina za sve je studente počela prema novim pravilima. Online nastava nije zaobišla nikoga, bilo da je riječ o kombiniranom modelu ili potpunoj nastavi na daljinu. Nove upute vrijede i u studentskim domovima. 

Soba se dezinficira

Predavanja na fakultetu ili online u realnom vremenu - za 1284 studenata Fakulteta političkih znanosti nastava je počela prema kombiniranom modelu.

''Nastojali smo izbjeći miješanje studenata s različitih godina, svaka studijska godina nastavu sluša maksimalnu tijekom jednog dana. Borave u istoj prostoriji i nakon što odu prostorija se dezinficira'', kazala je Đana Luša, prodekanica za nastavu na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu,

Studenti su podijeljeni u grupe i izmjenjuju se svakih tjedan dana. Sve predavaonice opremljene su mikrofonima i kamerama kako bi studenti i nastavu na daljinu mogli pratiti u realnom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Fakultet je osigurao program putem kojeg pratimo online nastavu, možemo komentirati i sudjelovati. To je dobro, a nedostaci su to što nismo na fakultetu, ne možemo se družiti s ljudima'', rekla je Kristina Tikvić, studentica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Da bi takva nastava dobro funkcionirala, zaduženi su studenti demonstratori.

''Kada krene s predavanjem profesor dobije mikrofon koji stavlja na sebe. Studenti u online platformi slušaju i gledaju profesora. Ako se neto u prostoriji javi dobije mikrofon da ga svi mogu čuti, također studenti online daju znak da žele sudjelovati i svi ga u prostoriji slušaju i počinje rasprava'', objasnio je Lovro Lukavečki, demonstrator na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Image
novo normalno /

Kako će izgledati nova studentska korona godina: 'Online komunikacija funkcionira, ali ipak nedostaje društvo!'

Image
novo normalno /

Kako će izgledati nova studentska korona godina: 'Online komunikacija funkcionira, ali ipak nedostaje društvo!'


Pravi studentski život ono je što većini nedostaje. Nova pravila vrijede na fakultetima i u studentskim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najviše nedostaju druženja s ekipom i na predavanju i poslije, vježbe su ostale jer smo sportski fakultet, ali predavanja su online- nije loše ali fali, fali to uživo'', rekao je David Lojber, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

''Ograničen je broj mjesta u menzi da se održava distanca, nema okupljanja unutar doma ne više od dvoje ljudi, i tu u dvorištu je ograničeno, do ponoći se smije biti'', izjavila je Sara Dugalić, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Do sada je 90 posto studenata koji na to imaju pravo uselilo u studentske domove u Zagrebu. U slučaju zaraze ili propisane mjere samoizolacije moraju napustiti dom. Oni koji ne mogu otputovati kući premještaju se u studentsku karantenu. Jučer je ondje smješteno prvih 8ero studenata.

''Danas smo dobili informaciju da imamo još dvoje studenata iz Francuske i Mauricijusa koji su covid pozitivni i koje će sanitetski prijevoz danas prevesti. Nakon toga slijedi dezinfekcija soba kako ne bi došlo do širenja zaraze'', rekao je Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja za smještaj Studentskog Centra u Zagrebu.

Da situacija ne bi postala gora, sve se poziva na oprez i poštivanje propisanih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike