DAN VELIKIH PLANOVA / Kako je poduzetnička krema reagirala na Plenkovićeva obećanja? Puno je optimizma, ali opreza je još više

Vizure HDZ-ova ekonomskog plana nisu novost, ali jesu mjere kojima planiraju ostvariti gospodarski rast! Poduzetničkoj eliti predstavio ih je Andrej Plenković

30.9.2016.
18:34
VOYO logo

Samouvjereno i opušteno djelovao je najizgledniji mandatar za sastav vlade pred punom dvoranom poduzetnika, najavljujući što mogu očekivati kad sastavi Vladu.

"Želim poručiti da će sljedeća godina u Hrvatskoj biti godina poduzetništva. Poduzetnici posebno mikro, mali i srednji te obrtnici o čemu je govorio ministar Horvat su kralježnica hrvatskog gospodarstva! Pet je osnovnih stupova na kojima ćemo raditi s ciljem razvoja poduzetništva", govorio je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezna reforma, lakši uvjeti poslovanja, restruktuiranje javnih poduzeća. Potom ulaganje u generatore raste - poljoprivredu, turizam. Povećanje učinkovitosti institucija, neovisnosti pravosuđa. Održivost javnih financija - smanjivanjem deficita i udjela javnog duga u BDP-u. Posljednji stup reforma obrazovnog sustava.

"Ciljevi do 2020. su gospodarski rast od 5 posto, stvaranje novih radnih mjesta, precizno segmentiranih po našem mišljenju ako dosegnemo stopu zaposlenosti od 68 posto, riječ je otprilike o oko 180 tisuća radnih mjesta, demografska obnova koja podrazumijeva privlačenje ljudi i talenata, zaustavljanje iseljavanja i negativnog prirodnog prirasta", nabrajao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 2020. - planira smanjiti javni dug za 10 posto, popraviti kreditni rejting prema investitcijskom. Stigao je s ministrom financija koji je otkrio detalje porezne reforme.

"Mi ćemo napraviti iskorak već iduće godine da se stvore preduvjeti koji će prije svega u području izravnog oporezivanja, dobiti i dohotka - stvoriti određenu relaksaciju, koja će u konačnici iz perspektive javnih financija i proračuna opet značiti povratni pozitivni efekt", uvjerava ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnici zadovoljni, ali i oprezni, očekuju brzo formiranje Vlade, brze poteze, veći rast.

"Čak je obećano 5 posto kao cilj, to sigurno nas ohrabruje, jer mi kao najveće kompanija zaista ovisimo o rastu hrvatskog gospodarstva u velikoj mjeri", poručuje članica Nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko imamo ovakvu mogućnost da znamo da država ima svoja stabilnost, da će osigurati stabilan proračun, da ćemo imati bolji kreditni rejting, ja osobno kao član nekakvog menadžerskog tima želim to, i želim samim time, znam da ćemo imati puno više uspjeha", tvrdi član Uprave, direktor za regulatorne poslove TDR-a JosipLozančić.

Optimistačan je i zadovoljan bio i glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Globalno - rast se nastavlja, kriza nije izgledna, ali postoje rizici i za njih želite biti pripremljeni. Nadam se da će nova hrvatska Vlada nastaviti važan posao kontrole proračunskog deficita. Veseli me i što se razmišlja o povećanju efikasnost javnih poduzeća i javne uprave", kaže glavni ekonomist EBRD-a Sergej Gurijev.

Puno optimizma, ali riječ je o planovima i željama. Tek ih treba ostvariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo