Kako je to moguće? / Najveća hrvatska bolnica za problematične pacemakere doznala tek nakon upita RTL-a

Zasad, stoga i ne znaju jesu li ih pacijentima uopće ugradili

21.3.2019.
21:30
VOYO logo

Da bi mu srce radilo kako treba, Milanu Spasojeviću (64) jučer je u riječkom KBC-u ugrađen pecemaker.

"Osjećam se puno bolje, pogotovo sad sam siguran da imam aparatić koji će uz moje srce raditi ako to zlu ne trebalo, ono što se kaže.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

I KBC Rijeka je  pacijentima ugradio 217 elektrostimulatora tvrtke MEDTRONIC i to u razdoblju od  ožujka 2017. do siječnja ove godine, kada su prodani  uređaji kod kojih se mogu pojaviti problemi u radu. Čim ih je tvrtka o svemu obavijestila, proveli su izvanrednu kontrolu. Ali dok ministar zdravstva tvrdi:  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Obaviještene su sve medicinske ustanove u svijetu pa tako i u Hrvatskoj'', rekao je Milan Kujundžić.

Iz KBC-a Zagreba, kažu sve su doznali iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neobično jest i nedopustivo da sam prvu vijest o mogućoj neispravnosti pojedinih elektrostimulatora dobio putem medija, a da nas tvrtka do današnjeg traženja nije o tome uopće obavijestila. Dakle niti predstojnik Klinike niti voditelj Odjela za elektrofiziologiju i elektrostimulaciju srca nisu bili obaviješteni o mogućim greškama u izradbi pojedinih elektrostimulatora tvrtke Medtronic", priopćili su iz bolnice.

Zatražili su serijske brojeve spornih elektrostimulatora, nakon čega će provjeriti jesu li ugrađeni pacijentima. Iz tvrke su im se ispričali, a na RTL-ov upit kako je moguće da o svemu nisu obavijestili najveću hrvatsku bolnicu, kratko odgovaraju da su liječnike uputili kako upravljati već ugrađenim uređajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi pacijenata  kažu:

"Mislim da je najvažnije da pacijenti budu informirani i da znaju gdje i točno kada se moraju javiti u slučaju da nastane bilo koji problem", kazao je Josip Perić, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razloga za paniku, kažu liječnici nema.

''Taj softverski poremećaj najčešće kod pacijenta neće izazvati ozbiljnije simptome, osim možda eventulano omaglica, slabosti i tako dalje'', kazao je Tomislav Letilović, kardiolog u KB Merkur.

I Milan je čuo za problem, ali za svoj pacemaker se ne brine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da možemo potpuno vjerovati našim liječnicima i pacemakerima koje ugrađuju jer evo i danas, jutros je doktor obavio testiranje tog pacemakera i kaže da je sve u redu.''

Iako su bolnice u Hrvatskoj kupile 1472 potencijalno sporna uređaja, još se ne zna koliko ih je ugrađeno. Pitali smo proizvođača, ali odgovor još nismo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo