RTL DANAS - ANALIZA / Kako je vladala Grabar-Kitarović? 'Bila je pametna i lijepa, uvijek će biti moja predsjednica'

Njen mandat obilježila su izmještanja Ureda, brojni susreti s građanima, ali i druženja s Mamićem, Bandićem...

16.2.2020.
21:50
VOYO logo

Za dva dana Zoran Milanović prisegnut će na Pantovčaku. Ondje nasljeđuje Kolindu Grabar-Kitarović, prvu ženu predsjednicu u hrvatskoj povijesti.

Njenih pet godina mandata obilježila su izmještanja Ureda, brojni susreti s građanima, ali i druženja sa ZdravkomMamićem, pjevanje zagrebačkom gradonačelniku, te obećanje o plaći od osam tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadala se još jednom mandatu, no na Pantovčaku broji posljednje dane. Građani su rekli svoje, ali svatko će je pamtiti na svoj način.

"Pamtit ću je po gafovima, kojih ima previše. Recimo, onaj za osam tisuća eura i rad od kuće preko interneta za tvrtke iz stranih država s kojima je već dogovorilaposlove. Pamtit ću je i po tome da je znantno promijenila sebe i garderobu. Bila je lijepa i pametna. Nema bolje od nje, obrazovana je, zna jezike, a ovo što će sad doći Milanović... Ona će uvijek biti moja predsjednica", različitih su mišljenja građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je u HDZ-ovu stožeru odmah po zatvaranju birališta zavladala tuga, ovako je to izgledalo prije pet godina kada je kao HDZ-ova kandidatkinja u drugom krugu s 32.000 glasova više pobijedila IvuJosipovića.

"Hrvatska će biti među najrazvijenijimzemljama Europske unije i svijeta, to vam obećavam ovdje večeras", rekla je predsjednica na odlasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećala je i preseljenje s Pantovčaka u Visoku ulicu, ali to se nije dogodilo. Sada traži ured bivše predsjednice i to baš u - Visokoj. Ured aktualne predsjednice je tijekom mandata izmjestila dvadeset puta. Čitala je djeci bajke.

Image

Vrijeme je stalo za Kolindu Grabar-Kitarović? Pogledajte kako je izgledala na početku i kraju mandata

Image

Vrijeme je stalo za Kolindu Grabar-Kitarović? Pogledajte kako je izgledala na početku i kraju mandata

Građanima je htjela pokazati da je jedna od njih, sa svima se rado slikala i razgovarala. Odradila je i 140 putovanja po svijetu. Od Putina, Trumpa, Macrona i Angele Merkel susrela se s najmoćnijim državnicima. Srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića pozvala je u Hrvatsku i vjerojatno požalila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Vučićeva dolaska branitelji i udovice Domovinskog rata su prosvjedovali, a svojim izjavama počela je gubitinjihovupodršku.

Prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem i smjena šefa SOA-e kojeg Milanović sada dovodi na Pantovčak obilježili su joj mandat. Kao i mijenjanje stavova. U prvoj kampanji tražila je ratifikaciju Istanbulske konvencije, a onda se približila protivnicima tog dokumenta. Odrekla se i pozdrava "Za dom spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjala je i savjetnike. Smjena onog za unutarnju politiku Mate Radeljića završila je optužbama o zlouporabi tajnih službi. Glavobolje su joj zadavali i savjetnici za vrijeme kampanje. Renata MargetićUrlić za vrijeme RTL-ove debate tražila je da se prekine, a onda je Tomislav Madžar verbalno napao Zorana Milanovića.

Dok se dio nacije crvenio, svijet je osvojila svojim nastupom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Nije se libila ući u svlačionicu. Pokisla je na finalu, ali sve je euforično izljubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli mandat vjerno ju je pratio suprug Jakov, na kraju je i sam postao zvijezda. Prema kraju mandata sve je više pjevala, na rođendanu MilanuBandiću, primjerice. A još je snažnije odjeknula njezina izjava da bi mu nosila kolače u zatvor.

Od zvijezde do političke mirovine, pet godina Kolinde Grabar-Kitarović, prve hrvatske predsjednice sigurno će ostati dugo u sjećanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O svima nama, pa tako i o mojemu radu, jednoga će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest", izjavila je Grabar-Kitarović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo