Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vikend na 35 stupnjeva

Kako preživjeti ove paklene vrućine? Evo nekoliko savjeta!

Građani trebaju izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, rashladiti prostor u kojem boravite, jesti laganu hranu, tuširati se u mlakoj vodi. Također, posjetite stariju rodbinu koja živi sama

RTL/Hina/ 12.6.2015. u 16:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S obzirom na najave visokih temperatura koje bi ovoga vikenda mogle dosegnuti i 35 stupnjeva Celzijusa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u petak upozorenje građanima za zaštitu od velikih vrućina.

Preporučuje se piti dovoljno tekućine, negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Ne treba piti prejako rashlađene napitke već je bolje za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda.

Izbjegavajte izlazak iz kuće do 17 sati

Građani trebaju izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.), tuširati se ili kupati u mlakoj vodi te nositi laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, jesti češće male obroke te izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama.

Preporuča se rashladiti svoj dom, idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stupnja danju, a 24 stupnja noću. Poželjno je izbjegavati naporan fizički rad. Obaveze je najbolje izvršiti ujutro između 4 i 7 sati i poslijepodne nakon 17 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Preporuča se izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana. Djecu niti životinje ne smije se ostavljati u parkiranom vozilu, a treba redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Posjetite starije ili bolesna osobe koje žive same

HZJZ upozorava da bi osjetljive i teško pokretne osobe mogle zatrebati pomoć tijekom vrućih dana stoga savjetuju posjete obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Upravo se čita

Image
rekonstrukcija krvavog pokolja

Dok je sijao smrt po Cetinju, obavio je čak tri telefonska poziva. Koga je sve zvao masovni ubojica?

Starije osobe i bolesnike koji žive sami savjetuju posjetiti barem jednom dnevno, a uzimaju li te osobe lijekove, treba provjeriti s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Onima koji imaju zdravstvenih problema savjetuje se držati lijekove na temperaturi ispod 25 stupnjeva ili u hladnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada treba posjetiti liječnika?

Ako neki član obitelji ili osobe kojoj se pomaže imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, treba odmah zvati liječnika ili hitnu pomoć.

Iako su danas zabilježene visoke temperature, u zagrebačkoj Hitnoj kažu da nije povećan broj intervencija, mada pretpostavljaju da su neke intervencije ovih dana povezane s vrućinama.

"No, to ne znači da se situacija jako brzo ne može promijeniti", upozorila je dežurna doktorica u zagrebačkoj Hitnoj Matija Rimac.

Tijekom vikenda temperature će 'skakati' sve do 35 stupnjeva

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), trenutno je s temperaturom od 34 stupnjeva Celzijusa najtopliji Mljet. Na dva stupnja niže griju se Karlovac i Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najviša dnevna temperatura u Hrvatskoj u petak će se kretati većinom između 29 i 34 stupnjeva. U dane vikenda živa na termometru mogla bi se podići na 35 stupnjeva, stoga liječnici pozivaju građane da se pridržavaju danih preporuka.

RTL/Hina/ 12.6.2015. u 16:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mogao je dobiti državljanstvo?

Zarobljeni Hrvat u Ukrajini: 'Rekli su da kopamo rovove. Dobio sam ponudu da ostanem - ako idem na vojni rok'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba