RTL DOSJE / Kako se Brkić našao u središtu afere Kum: Sve što se događa povezano je s prosvjedom u Vukovaru?

Odnos između Plenkovića i Brkića više nije sjajan

30.9.2018.
22:50
VOYO logo

Jedni ju zovu 'afera kum', drugi 'SMS', treći 'afera falsifikator'. Kako god bilo SMS-ovi falsifikatora doveli su do uhićenja kuma Milijana Brkića koji je u fokusu RTL-ovog dosjea tjedna. 

Od koga je, zašto i kako vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića dobio tajne informacije iz istrage o lažiranim SMS porukama te ima li s tim ikakve veze njegov kum i prijatelj, drugi čovjek HDZ-a, Milijan Brkić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se on našao u trokutu s dvojicom uhićenih prijatelja i poznanika, u onom što podsjeća na nemilosrdnu unutarstranačku borbu. 

Klasičnim, 'oprostite telefoniram' trikom Milijan Brkić zaobišao je neugodna pitanja na kraju ovotjednog saborskog zasjedanja. No uloga koju ovih dana igra, teško da će ga proslaviti. Cijelo je vrijeme telefonirao, tipkao, djelovao zamišljeno. I na kraju pobjegao na sporedni ulaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Priveden mu je kum

Što je mislio, rekao je još u srijedu kad je mozaik, koji se krenuo slagati za njega počeo izgledati sve gore i gore. "Da čuo sam iz medija, da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj", kazao je kratko. 

Uhićen je jer ga sumnjiče da je prošlog tjedna bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi dojavio da ga istražuju. Odmah se nametnulo pitanje vodi li istraga prema drugom čovjeku vladajuće stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste večeri sat vremena razgovarao je sa svojim šefom koji o tome već danima ne želi govoriti. "Bio je otvoren razgovor i to je sve što ću o tome kazati", kratko je prokomentirao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Brkić, Plenković, Jandroković

Mnogi su primjetili da svog zamjenika nije pretjerano branio, ipak povukao je granicu: "Ja mislim da je jako dobro načelo da svatko odgovara za svoje postupke. Gospodin Brkić je gospodin Brkić, a gospodin Blaž Curić je gospodin Blaž Curić", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je krenulo s uhićenjem Franje Varge 

Cijeli je slučaj pokazao nevjerojatnu isprepletenost aktera ove afere. A sve je krenulo s uhićenjem Franje Varge osumnjičenog da je stvorio lažne smsove za Mamića. Da ga istražuju navodno mu je dojavio Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, kum i prijatelj Milijana Brkića, koji priznaje da godinama poznaje i Franju Vargu. On se pak, navodno prilikom uhićenja pozvao na predsjednika Sabora Gordana  Jandrokovića, a nagađa se, slagao je i lažne SMS-ove za Ivicu Todorića. 

Ključno je pitanje tko je Curiću naložio da obavijesti Vargu i odakle je iscurila informacija iz istrage? O tome ima li istine da se na taj način obračunava sa zamjenikom kojeg je naslijedio od Tomislava Karamarka premijer Plenković kratko i jasno: "Nema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Neobičan odgovor o cijeloj situaciji dao je i HDZ-ov šef kluba zastupnika: "Meni je to sve skupa zanimljivo, interesantno", rekao je Branko Bačić.

No odgovor Milijana Brkića na Kuščevićev komentar da se neće tolerirati ništa što bi štetilo stranci ne zvuči nimalo prijateljski. "Ne znam, možda je politički tajnik Nostradamus, ja ne znam", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve zbog prosvjeda u Vukovaru?

Sve što se Brkiću sada događa, tvrde upućeni, povezano je i s prosvjedom u Vukovaru. No Brkićev stav daje naslutiti da ni po tom pitanju nisu baš na istoj liniji.

"Naravno da moramo biti odgovorni u svemu tome i gledati interes države ili naroda, a ne interes stranke ili moj osobni", poručuje Brkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Upućeni tvrde kako odnos prvog i drugog čovjeka HDZa funkcionira po principu toplo-hladno. Nije tajna da dolaze iz različitih struja i da im se često, pa i po pitanju Istanbulske konvencije – mišljenja nisu slagala.

A prije nego je postao HDZ-ov operativac i jedan od najmoćnijih ljudi stranke, Brkić je nadimak Vaso zaradio u specijalnoj policijskoj jedinici Alfama. Bio je u SOI, radio kao zamjenik ravnatelja policije. Poznat je i po prepisivanju diplomskog rada, a u stranci se uspinje uz Karamarka. Kad je, pokazalo se kasnije, uspješno vodio preferencijalnu kampanju na zadnjim izborima, ovako je govorio o Plenkoviću: "U odličnim smo odnosima, na kraju krajeva mi smo generacija, 70. smo godište on i ja, imamo puno toga zajedničkog i u odličnim smo odnosima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tad se štošta promijenilo. Ako je ikad i izgledao tako, njihov odnos sada više nije sjajan. Pitanje je hoće li i koliko ovako izložen drugi čovjek stranke izdržati?

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo