Instruktor vožnje za RTL / Kako spriječiti smrt na cestama? 'Treba pustiti gas, kontra okrenuti volan, ne stiskati naglo kočnicu'

U samo 24 sata na hrvatskim cestama živote je izgubilo sedmero ljudi i to zbog skliskih kolnika i neprilagođene brzine

31.10.2019.
19:08
VOYO logo

U samo 24 sata na hrvatskim cestama živote je izgubilo sedmero ljudi, i to od Slavonije do Dalmacije. Promjenom vremena promijenili su se i uvjeti na cestama, i očito dočekali nespremne vozače. 

Naša novinarka Željka Felbar  u razgovoru s instruktorom vožnje saznala je što se događa kada se izgubi kontrola nad vozilom i što činiti kako bismo izbjegli najgore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najgori scenarjii događali su se diljem Hrvatske. U Čakovcu su tri života izgubljena u frontalnom sudaru. Jedna osoba smrtno je stradala kod Dugopolja. Kod Skradina  je poginuo muškarac, a kod Imotskog 16-godišnji mladić, dok je kod Požege smrtno stradao pješak.  

Sve većinom zbog neprilagođene brzine, skliskim kolnicima i loše vidljivosti. A što činiti kada izgubimo kontrolu nad vozilom? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba pustiti gas, kontra okrenuti volan. Ako nas baca zadnji kraj udesno, volan isto odmah okrećemo u desno i tako ispravljamo putanju. Kočnicu isto ne naglo stiskati, treba pustiti gas, ukoliko dođe do proklizavanja, stisnemo spojku, savjetuje instruktor vožnje Mario Kišur.

Glavno kočenje treba biti prije zavoja. Ako u zavoju naglo pritisnemo kočnicu, zanošenje može biti još veće, na što posebno treba pripaziti ukoliko je kolnik mokar, jer je tada put kočenja dvostruko duži. U takvim situacijama puno znači oprema automobila, poput ABS sustava kočenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"ABS odblokira kotač u trenutku kad je došlo do blokade i uspostavlja ponovno kontakt sa cestom", objašnjava Kišur.  Pa vozač koji nema ABS, na skliskoj podlozi kočnicu treba nekoliko puta brzo pritisnuti i pustiti.

"Kada je lijepo vrijeme, na cesti se svašta nataloži, prljavština, ulje i druge zmazanoće, a kada padne kiša, na cesti se stvori jedan sklizak sloj", govori Kišur i napominje kako je i lišće u ovo jesensko vrijeme jednako opasno kao i snijeg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok ne dođe snijeg, kada su ovi savjeti još važniji, smanjite brzinu, povećajte razmak i ako već dođete u kriznu situaciju, nikako nemojte dići ruke s volana i prepustiti sve slučaju.

I svakako vodite računa o svjetlima, čija je upotreba obvezna od sutra. Po aktualnom zakonu od 1. studenog na svim motornim vozilima obvezno je uključivanje dnevnih ili kratkih svjetala danju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>>Želite li isprobati kako je to voziti u zimskim uvjetima, idealno mjesto za to je ORYX Centar za sigurnu vožnju gdje nude i bazne i napredne treninge. Na poligonu u Mičevcu, u strogo kontroliranim uvjetima, naučit ćete kada treba okrenuti naglo volan, a kad je najbolje ništa ne dirati, koliko se i kada produljuje zaustavni put i još mnogo toga.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo