udruge zabrinute / Kako stati na kraj nepoštenim konverzijama iz kune u euro? Kontrola se uvodi prekasno, a Vlada nije zabrinuta

Tajni kupci koji bi trgovce trebali uloviti u nepoštenim konverzijama iz kune u euro u lov će krenuti u kolovozu. Neće ih biti dovoljno za cijelu Hrvatsku, priznaju za RTL oni koji su se javili na natječaj - a to su samo 4 udruge...

29.6.2022.
21:00
VOYO logo

Hoće li divljanje cijena uzeti novi zamah uvođenjem eura? Kontrola je u rukama udruga za zaštitu potrošača. Ministarstvo je raspisalo natječaj – našli smo jednu udrugu koja se javila, i jednu koja nije.

"Prekasno je i premalo informacija", kaže Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, a Igor Vujović iz Unije potrošača Hrvatske dodaje "U startu natječaj kao takav nije kvalitetno napravljen, financijski apsolutno nije podržan…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav je bio za većinu udruga, jer od 20 aktivnih na natječaj su se javile samo 4. Ministarstvo im daje maksimalno 120 tisuća kuna po projektu.

Što će raditi njihovi tajni kupci? "Trebaju kontrolirati do 20 cijena proizvoda i do 5 cijena usluga cijelo vrijeme. Prvo popisivanje će biti u kolovozu kad su cijene još u kunama, od 5.9. bi trebalo krenuti dvojno iskazivanje cijena", objašnjava Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, još 65 cijena mjesečno će kontrolirati Državni zavod za statistiku. Cijene će se sigurno zaokruživati na više - primjerice kava od 10 kuna na 1.50 eura umjesto 1.32 ili frizura od 100 kuna na 15 umjesto 13.27 eura.

Udruge će podatke objavljivati na internetu do 15. u mjesecu, no ne u obliku crnih lista. "Nećemo slagati crne liste ali ćemo svakako objaviti ako negdje nađemo da nije cijena izračunata kako treba", kazuje Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji koja je euro uvela prije 15 godina, takve je popise dnevno pregledavalo 100 tisuća ljudi. Hrvatskim će građanima biti dovoljna i samo i formacija gdje ne kupovati. No neće svi biti te sreće…

"Javile su se udruge iz Zagreba, javila se udruga iz Splita… Zar se u drugim gradovima neće primjenjivati pretvorba kune u eure?", pita se Vujović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge će nepoštene trgovce prijavljivati državnom inspektoratu, no nije jasno što dalje jer zakon ne predviđa kazne. "Badava svi ovi podaci ako mi ustanovimo da se nešto ne obračunava kako treba i nije iskazano kako treba, ako to inspekcija ne prekontrolira i ne sankcionira", kaže Knežević.

Kontrola se uvodi prekasno, a stav udruga dijeli i zastupnica Biljana Borzan koja pamti prakse zemalja koje su već u eurozoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Države koje su uvodile prije nas uvodile su dvije godine prije i kontrolirale dvije nakon, a kod nas će to biti u najboljem slučaju 3 mjeseca prije uvođenja", kazala je zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan.

Slovenija je to radila dvije godine prije uvođenja i za svoju kontrolu dobila nagradu europske komisije. Hrvatska Vlada ne čini se previše zabrinuta, iako je Hrvatska jedina država u povijesti koja u eurozonu ulazi u doba ovako visoke inflacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo