diplomati u vinogradu / Kako to izgleda kada predsjednik Milanović odvede diplomatski zbor na berbu grožđa. Koje su bile glavne teme i je li se popila koja kapljica više

Osim o američkoj debati razgovaralo se i o borbenim zrakoplovima koje Hrvatska nabavlja.

30.9.2020.
21:00
VOYO logo

Američka predsjednička debata bila je tema danas i u vinogradima na Plešivici. Tamo je predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao strane diplomate u berbu grožđa.

Osim o debati razgovaralo se i o borbenim zrakoplovima koje Hrvatska nabavlja.  

Drugi put u tjedan dana predsjednik Milanović bere grožđe. Ovog puta na Plešivicu je odveo diplomatski zbor. Red berbe, red vina, red politike. Pratio je kaže i debatu američkih predsjedničkih kandidata, a usporedbe s Trumpom ga vrijeđaju.

"Ne potičem na nasilje prema namanjinama, niti podržavam bijele supernacionaliste. Ja si jedino ne dam skakt po glavi, ali ne nema nikakve sličnosti Ja sam sličan Joe Bidenu, kojeg sam i upoznao i nekoliko puta s njim razgovarao", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Američki ambasador o debati - diplomatski.

"Tko vam je favorit? Tko je bio bolji? Ovdje me postavio predsjednik Trump. To je retoričko pitanje. Probudio sam se noćas u tri i gledao debatu. Mislim da je bilo jako čudno", kazao je Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj.

Toliko diplomata na jednom mjestu otvara brojne teme, zato su među traženijima bili oni čije su države Hrvatskoj ponudile borbene avione.

"Želimo igrati prema pravilima, prezentirali smo našu ponudu za borbene avione. Imamo dijalog s hrvatskim vlastima. Predstavit ćemo našu finalnu ponudu početkom studenog", kazao je Gael Francois Veyaaiere, francuski veleposlanik u Hrvatskoj.

"Neka najbolja ponuda pobijedi. Siguran sam da će hrvatska Vlada odabrati najbolju ponudu u skladu s hrvatskim interesima", kazao je Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj. 

"Znate ja stvarno smatram da Švedska ima jako dobru ponudu za Hrvatsku i ne bih rekla da je danas prilika za takve stvari. Vidim da kolega iz Amerike i šalim se s njim, nosi masku F16. Ja kažem da se naši avioni ne trebaju prodavati jer se prodaju sami od sebe", ističe Diana Helen Madunic, švedska veleposlanica u Hrvatskoj.

Uz masku veleposlanik Kohorst imao je i bedž aviona s hrvatskom zastavom, a osvrnuo se na izjavu predsjednika Milanovića da bi prvi izbor trebali biti upravo američki F16.

"On je pametan dečko. Cijenim to i mislim da smo dobar partner Hrvatskoj dvadeset i više godina. Želimo nastaviti to partnerstvo i kroz zračne snage", kazao je Kohorst. 

Unatoč čistom zraku plešivičkog vinogorja - u cijeloj gužvi trebalo je misliti i na koronavirus.

"Jesmo li mi sada u Hrvatskoj slični švedskom modelu? To je zanimljivo pitanje. Moram reći da više i više čitam članaka da su sve, ne samo Hrvatska, na švedski model na neki način krenule", smatra Madunic. 

Predsjednik Milanović u uvodnom je govoru diplomatima rekao da je berba inače tradicija koja je prekinuta zbog njegove prethodnice, a na kraju im je poslao i znakovitu poruku.

"Nemojte piti puno, ali pijte dobro. Naravno da inače pijemo loše i puno", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo