korona stanje / Kalinić: Stožer treba početi donositi odluke. Premijer napokon treba odlučiti što hoće, kako hoće i koji je naš smjer

Lockdown, prema stožeru i vladi, još nije opcija.

28.10.2020.
21:57
VOYO logo

Ovaj odvratan zvuk, nažalost, u Hrvatskoj čuje sve više ljudi. Ovo je Covid odjel Opće bolnice Karlovac.

Tu je smješteno 37 pacijenata od čega troje na respiratoru. Broj bolesnika kojima je ovakav uređaj jedina nada za život se povećava iz dana u dan. Danas ih je 14 više nego jučer. Splitsko- dalmatinska županija ponovno ima rekord. 360 novih slučajeva. Bolnica je popunila 50 posto kapaciteta za Covid bolesnike.

"Ovih preostalih 50 posto slobodnih će vrlo brzo biti zauzeti", kaže Julije Meštrovićravnatelj KBC-a Split. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci je popunjeno 30 posto, ali i Primorsko- goranska danas ima najveći broj ikad. 174 nova slučaja.

"Samoizolacija morali jedan mali dio ne hitnih kirurških operacija, oko 25 i to pretežno manjih zahvata odgoditi do konca ovog tjedna", kaže Aeln Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka: Jučer smo zbog porasta broja.  

Rekorder po broju novooboljelih na državnoj razini je i danas Grad Zagreb sa 699 novih slučajeva. Iz NZJZ kažu- zaraza se širi jer oboljeli ne prijavljuju kontakte.

Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja NZJZ dr. Andrija Štampar : Jedna od mjera da počnemo iskreno govoriti s kim smo bili u kontaktu zadnjih dana. Jer ako vi prilikom ispunjavanja anamneze i intervjiranja vašeg liječnika obiteljske medicine i epdiemiologa ne kažete s kim ste bili vi niste napravili nikakvu uslugu vašim prijateljima ili poslovnim partnerima nego nažalost štetu".

Ministar Beroš, pak, smatra da bi liječnici obiteljske medicine trebali dati veći doprinos.

Vili Beroš(HDZ), ministar zdravstva: Ovih dana primamo u Ministarstvu zdravstva i HZZO-u mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne obavještavaju niti osobe koji su njihovi osiguranici niti kontakte. Kažu da su pretrpani, a ja ću vas jedan dan pozvati da dođete u ministarstvo da vidite koliko građana javlja da ne mogu doći do prava na primarnu zdravstvenu zaštitu i sad ću tu stati.

Ministar i dalje govori o balansiranju između ekonomije i zdravlja. Čovjek zadužen za sigurnost Zagreba pak kaže- nijedan rat se rat se nije dobio ignoriranjem pa neće ni ovaj protiv koronavirusa.

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba: "Državni stožer se cijelo vrijeme ponaša kao da će netko drugi. Upravo su oni tu zbog toga i oni trebaju početi donositi odluke. Nitko umjesto premijera neće donijeti tu odluku. Prema tome premijer napokon treba odlučiti što hoće, kako hoće i koji je naš smjer".

Lockdown, prema stožeru i vladi, još nije opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo